Konference připomněla 15 společných let

0

Od podpisu smlouvy mezi Dolnoslezským vojvodstvím a Královéhradeckým, Libereckým a Pardubickým krajem již uplynulo 15 let. Bilanční konference k přeshraniční spolupráci se dnes koná v polském Wojanówě, zítra se její účastníci přesunou na Kuks.

Konference se koná v režii Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESUS) Novum. Královéhradecký kraj reprezentuje hejtman Jiří Štěpán a radní Pavel Hečko odpovědný za regionální rozvoj, granty a dotace.

V prvním z diskusních panelů hodnotili hejtmani a maršálek Dolnoslezského vojvodství rozvoj česko-polských vztahů od 90. let, ale dotkli se i aktuálních palčivých témat.

„Narazili jsme například na problematiku spolupráce českých a polských záchranářů, která dnes nefunguje podle našich představ, protože zde chybí mezivládní dohoda. Mělo by být přirozené, že záchranář poskytuje pomoc bez ohledu na to, na které straně hranice se nachází. Toto považuji za velice palčivý problém,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Další panelové diskuse se zaměřily na trh práce, demografický vývoj a dopravu v pohraničí a také na společné projekty a jejich efekty. Zítřejší program v Kuksu bude věnován především rozvojovému potenciálu Dolnoslezského Vojvodství a tří sousedních českých krajů.

„Díky společným projektům se pohraničí posunulo výrazně dopředu. Nejde jen o infrastrukturní projekty, jako jsou nové silnice, cyklostezky, čističky a podobně, ale i o takzvané měkké projekty, které napomáhají setkávání a sbližování lidi z obou stran hranice,“ zhodnotil radní Pavel Hečko, který je zároveň místostarostou Meziměstí na Náchodsku.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář