Krajští radní podpořili vznik návštěvnického střediska ve Zdobnici

0

Královéhradecký kraj se bude podílet na vzniku Domu přírody Orlických hor. Ve Zdobnici vznikne návštěvnické středisko, které představí například nejvýznamnější turistické cíle, stezky a regionální produkty.

„Orlické hory jsou nádherná část našeho kraje. Podporou vzniku návštěvnického střediska chceme veřejnosti prezentovat dochované přírodní a kulturní dědictví Orlických hor a přiblížit potřebu ochrany a péče o přírodu a krajinu. Dům přírody bude mít vedle přínosu pro turistiku a ochranu životního prostředí také nezastupitelnou úlohou i ve vzdělávací činnosti nejen pro nejmladší generaci. Vnímám jako zásadní, aby naše děti poznaly přírodu všemi smysly a ne pouze prostřednictvím mobilních zařízení a televize, jak ji mnohdy vnímají a chtějí vnímat,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Krajští radní souhlasili s podpisem smlouvy, kterou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), obec Zdobnice, Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a Královéhradecký kraj deklarují svůj zájem na spolupráci při přípravě, realizaci a provozu návštěvnického střediska pro chráněnou krajinnou oblast Orlické hory. Souhlas se smlouvu musí ještě vyjádřit krajské zastupitelstvo, které o této věci bude jednat 22. října.

„Cílem naší spolupráce je příprava projektu k podpoře z Operačního programu životní prostředí 2014–2020, v rámci programu AOPK ČR Dům přírody a dalších možných finančních zdrojů. Dům přírody Orlických hor skýtá velké možnosti pro propagaci tohoto významného regionu a zároveň bude poskytovat ideální turistický servis pro každého, kdo sem zavítá,“ uvádí radní pro regionální rozvoj a turistický ruch Pavel Hečko.

Dům přírody Orlických hor vznikne ve Zdobnici, v tamním objektu bývalé obecní školy, který obec vlastní. Ta se také stane jeho provozovatelem. Jeho součástí bude též visutá lávka od Domu přírody na protější svah o délce 350 metrů a výšce 35 metrů nad řekou Zdobnicí. Visutá lávka bude součástí vyhlídkové a naučné stezky Domu přírody, jež bude navazovat na Dětský vodní svět a Louku pěti smyslů.

„Zpřístupnění Domu přírody Orlických hor plánujeme v roce 2021, jsme teprve na začátku. Na rekonstrukci budovy bývalé školy máme stavební povolení, budova je řadu let nepoužívaná a ve velmi špatném stavu. Na visutou lávku máme projektovou dokumentaci a budeme v nejbližší době podávat žádost na sloučené územní a stavební povolení,“ vysvětluje zdobnický starosta Petr Novotný a pokračuje:

„S AOPK ČR jsme o Domu přírody Orlických hor začali vážně jednat až v letošním roce, kdy jsme přehodnotili naše předešlé projekty a nabídli je jako součást Domu přírody Orlických hor. Po vstřícném kroku Královéhradeckého kraje musíme vypracovat interpretační plán Domu přírody Orlických hor a podat žádost o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí. Pro obci Zdobnice to bude veliká zodpovědnost a náročnost na zajištění provozu. Doufáme, že se nám to všem vrátí ve změně přístupu lidí k ochraně přírody a našich hor,“ dodává starosta.

Dům přírody Orlických hor vznikne jako součást sítě „Dům přírody“. Tu postupně realizuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a jejím cílem je, aby po vzoru jiných evropských států vznikla ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. Tato centra vítají návštěvníky při vstupu do chráněného území nebo v místě vysoké návštěvnosti či křížení turistických tras a informují různými formami veřejnost o fenoménech představovaného chráněného území. Zvyšují povědomí o základních principech a důvodech ochrany přírody a krajiny, podněcují zájem a vytvářejí pozitivní vztah návštěvníků k navštívenému místu i obecně k ochraně přírody.

Nosným prvkem Domu přírody Orlických hor bude trvalá interaktivní expozice o přírodě a krajině chráněného území v interiéru a exteriéru. Kolem budovy vzniknou lavičky, přístřešky i dětský koutek. Pracovníci orlickohorského domu budou kromě propagace turistických cílů, stezek nebo regionálních produktů pořádat pro školy a zájezdy cestovních kanceláří také tematické přednášky či specializované exkurze o ochraně přírody a krajiny Orlických hor.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář