Jak uspořit na vytápění?

0

úspora, topení, vytápění


Děsíte se při každém vyúčtování plateb za energie spotřebované na vytápění, kde jen jste takovou sumu mohli ve vašem malém bytě či domě protopit? Pokud nemáte zateplenou fasádu či okna, je řešení nasnadě. Je však finančně náročné a zejména pokud žijete v panelovém domě, než se všechny partaje shodnou na tom, co se vlastně bude zateplovat, může uběhnout i několik let. Jak si pomoci bez významných investic a ušetřit pár kaček na vytápění ihned?

Děsíte se při každém vyúčtování plateb za energie spotřebované na vytápění, kde jen jste takovou sumu mohli ve vašem malém bytě či domě protopit? Pokud nemáte zateplenou fasádu či okna, je řešení nasnadě. Je však finančně náročné a zejména pokud žijete v panelovém domě, než se všechny partaje shodnou na tom, co se vlastně bude zateplovat, může uběhnout i několik let. Jak si pomoci bez významných investic a ušetřit pár kaček na vytápění ihned?


Zaměřte se na plýtvání teplem a eliminujte ho

První směrem, jímž je třeba se zaměřit, je regulace intenzity vytápění. V ideálním případě termostatickým ventilem s automatickým nebo manuálním nastavováním teploty. Vynaložené finance jsou v porovnání s náklady na zbytečně protopené peníze, které poté stejně vyvětráte oknem, zanedbatelné.


Větrejte účelně

Zvláště v zimě je častým tématem větrání, jímž obvykle probíhá neekonomická regulace teploty v přetopené místností. Myslete dopředu a teplotu snižte včas, aby se místnost nepřetopila. Větrání v zimě má být krátké a intenzivní. Jeho primárním účelem je obnova a okysličení vzduchu v místnosti, ne snížení teploty. Proto okno otevřete klidně naplno, ale větrejte krátce.


Nezakrývejte radiátory

Topné těleso má šanci vytopit váš byt jen v případě, že je dostupná celá jeho plocha. Pokud před radiátor postavíte například křeslo, nemůžete se divit, že je jeho opěradlo rozpálené, zatímco ve zbytku místnosti je zima. Uvolněte proto prostor před radiátory a sejměte z nich vše, co na ně nepatří a brání v cirkulaci tepla.


Utěsněte okna i dveře

Pokud přece jen cítíte kolem oken či dveří studený vzduch, nakupte za pár korun těsnění a všechny škvíry zatěsněte. Pomůže i výměna prahu za vyšší, pokud jste zjistili, že vám studený vzduch proudí pod dveřmi. A v neposlední řadě zadržíte další drobné procento tepla uvnitř vašeho bytu, pokud budete na noc zatahovat závěsy nebo žaluzie. Mimochodem skvěle zadrží teplo v bytě před-okenní žaluzie, na něž můžete mimo jiné čerpat dotaci v Nové zelené úsporám.


Autor: Petr Kouba Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář