30.000 položek: Unikátní sbírka zpřístupňuje historii regionu

Město Broumov zakoupilo historickou sbírku obsahující 30 tisíc položek z 16. až poloviny 20. století od sběratele Petra Bergmanna za 6,5 milionu korun. Sbírka zahrnuje předměty ze širšího regionu, včetně Broumovska a Dolního Slezska. Jedná se o významné kulturně-historické dílo pro region, které má potenciál obohatit městské muzeum.


Historická sbírka o 30 tisících položkách z 16. až poloviny 20. století je nyní součástí města Broumova poté, jak místní zastupitelé schválili koupi od sběratele Petra Bergmanna za 6,5 milionu korun. Tato sbírka zahrnuje dobové předměty ze širokého regionu, od Broumovska a Kladského pomezí po Krkonoše a Dolní Slezsko, a je žádána badateli i pro výstavy a publikace.

„Sbírka, kterou jsme od pana Bergmanna zakoupili, nese významné kulturně-historické hodnoty v regionálním i nadregionálním měřítku. Díky ní se nám otevírá hodně příležitostí,“ uvedl starosta Broumova Arnold Vodochodský (Broumovská vlna).

V prosinci zastupitelé schválili koupi sbírky, ale návrh bývalého starosty Jaroslava Bitnara (Volba pro Broumov) na odložení transakce o půl roku či zapojení dalších obcí byl neúspěšný. Nakonec hlasování o pořízení sbírky podpořila jen tříkoalice s 13 hlasy, zatímco 10 opozičních zastupitelů nesouhlasilo.

Znalci Ivan Tejkl a Karel Jaroš zkoumali sbírku pouze měsíc a ve třicetistránkové analýze potvrdili její hodnotu. „Ceny jednotlivých položek nebo podsouborů mohou na současném turbulentním trhu kolísat, ale jako celek je sbírka v námi zjištěném rozsahu za nabídnutou cenu příležitostí obohatit město, respektive městské muzeum, způsobem, který by jinak trval desetiletí,“ uvedli znalci.

Ve sbírce je mnoho zajímavých položek, včetně map z 18. století, starých tisků, historického nábytku a obrazů českých i německých malířů z regionu či předmětů vázaných na básníka Sigismunda Boušku a malíře Friedricha Iwana a Sidonii Springer.

Město Broumov chce další rozvoj muzea podpořit i přijetím nového muzejního manažera. Muzeum v současnosti zaměstnává dva odborné pracovníky a brigádníky s ročními příjmy kolem 40 tisíc korun. Na letošek zastupitelé schválili rozpočet 2,8 milionu korun, kde již byl zohledněn nový úvazek pro muzejního manažera.

Podle historika Sixtuse Boloma-Kotariho, bývalého ředitele Muzea Náchodska, by město mělo v budoucnu zaměstnat čtyři lidi a věnovat tomu intenzivně tři roky práce. Zároveň poukázal na riziko nevyužití potenciálu zakoupené sbírky a naléhal na větší zapojení města Broumov v prosazování a prezentaci svého muzea a jeho sbírek. Stěhování cenné sbírky do Broumova je naplánováno na během letošního roku, kde bude dočasně uložena v městském muzeu. V plánu je také její zdigitalizování a zveřejnění na internetu, což ocenil i sběratel Petr Bergmann:



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy