Augustinův zvon ožil na Zelený čtvrtek

Zvon Augustin na Bílé věži v Hradci Králové, který na Vánoce přišel o srdce, se na Velikonoce ozval znovu, hrajíc "C". Opravený zvon symbolizuje obnovení a radost. Na vánoční nehodu navázal otevřenou věž pro 15 lidí a zvonění 8. května na Den vítězství.


Zvon Augustin na Bílé věži v Hradci Králové, který na Vánoce přišel o srdce, se na Velikonoce znovu ozval po dobu přibližně 10 minut v kuse, přetržitě hrajíc Hradečanům dobře známé 'C'. 

Incident se stal na Štědrý den, kdy se dvě ze čtyř šroubů, které zajišťují srdce zvonu, uvolnily a vypadly vlivem vibrací způsobených zvoněním. Následkem bylo vypadnutí čtvrt tunového srdce zvonu na dřevěnou podlahu v Bílé věži. Naštěstí  nikdo nebyl zraněn, i když v době incidentu bylo na místě přítomno několik osob, včetně zvoníků.

Oprava tohoto tradičního zvonu byla provedena na začátku března. Testování prováděli sami zvoníci, abychom se ujistili, že zvon zní tak, jak má. Po otestování a úspěšné opravě se Hradecký zvon Augustin znovu ozval na Zelený čtvrtek a byl naplánovaný také na neděli 31. března, tedy den po zvonečných nedělích, kdy se zvony podle legendy vrací z Říma.

I přes uzavření Bílé věže po dobu několika dnů v důsledku technických důvodů, bylo zvonění veřejné, přičemž věž byla otevřená pro maximálně 15 lidí. Vstupenky byly nabízeny zdarma lidem, kteří byli na místě v době incidentu na Štědrý den, ale byly k dispozici pro všechny, kdo měli zájem a chtěli se zúčastnit. Těšíme se na další zvonění 8. května na Den vítězství, kde zbývá ještě 5 volných míst.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy