Centrum zábavy v Dvůr Králové mění plány po ztrátě dotace

Plány na proměnu bývalé Mayerovy tkalcovny ve Dvoře Králové nad Labem v naučné centrum a zábavní park se zastavily kvůli nedostatku dotace. Město získalo 110 milionů korun na odstranění ekologické zátěže, ale stále hledá řešení pro využití budovy.


Špatné zprávy pro milovníky architektury: plány na proměnu bývalé tkalcovny a barevny na náměstí Republiky ve Dvoře Králové nad Labem v naučné centrum a zábavní park se zastavily. Město nedostalo potřebnou dotaci ve výši 361 milionů korun z Národního plánu obnovy, což znamená, že radnice musí změnit své plány v oblasti revitalizace areálu. Naštěstí se úředníkům podařilo získat dotaci ve výši 110 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí na odstranění ekologické zátěže a vyčištění jižní části areálu.

Není tajemstvím, že Mayerova továrna má historii plnou průmyslové činnosti, která zanechala kontaminovanou půdu a podzemní vody. Ačkoli existuje shoda o nutnosti odstranění ekologické zátěže, financování oprav je stále nejasné. Město musí nyní rozpoznat nejlepší způsob, jak pokračovat bez výstavby novostavby se společenským sálem a kavárnou.

Demolice budov v jižní části areálu, která by měla být financována z dotace, může stát až 50 milionů korun. Prvním krokem bude vypsání předběžné tržní konzultace, abyste zjistili předběžnou cenu demolice a způsob nakládání se stavební sutinou. Radnice je připravena čelit výzvám a doufá, že projekty budou zahájeny ještě letos.

Poté bude muset město Dvůr Králové rozhodnout, co dělat s bývalou Mayerovou továrnou, která zůstane celá. Původní vizi naučného centra a zábavního parku už dnes nelze realizovat, a tak radnice hledá alternativní přístupy. Architekti pracují na různých návrzích, které by mohly v budově umístit například depozitář městského muzea, stolní tenis, kuželkárnu, dům dětí a mládeže nebo víceúčelový sál.

Jakkoli je situace nejistá, město Dvůr Králové a architektonický ateliér Grimm Architekti stále spolupracují na hledání nejlepšího řešení pro továrnu. Nyní je na místě objevit, jaký bude další krok a jaký budoucnost továrny čeká.

Nicméně, obnova továrny stojí stále na přetřesu. Průmyslový kolos by se mohl ještě stát pýchou Dvora Králová, které by za něj nemuselo ani příliš vysoko sahat do kapsy. Královédvorskému dílu mohlo aspoň trochu pomoci, když město získalo dotaci 110 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí na odstranění kontaminované zeminy.

Plány na revitalizaci Mayerovy továrny tedy zůstávají nejisté, ale stále otevřené. Město i architekti dál pracují na možnostech a variabilitě projektu, který by měl poslat Dvůr Králové do jednoho modernějšího, životaschopného a perspektivnějšího období. Akční plán je připraven, zbývá pouze nalézt cestu k jeho realizaci.






Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy