Dostavba hradeckého lesního okruhu: Jedinečný projekt respektuje přírodu a chráněné druhy

Dostavba hradeckého lesního okruhu začne na začátku příštího roku, potéco byla zastavena kvůli ohroženým druhům živočichů. Město musí přepracovat projektovou dokumentaci, aby zohlednilo nároky na životní prostředí a ochranu přírody. Stavba nabídne harmonii mezi sportem, rekreací a ochranou životního prostředí.


Na začátku příštího roku začne dostavba poslední části hradeckého lesního okruhu, která byla zastavena kvůli objevení ohrožených druhů živočichů, zejména obojživelníků. Stavba byla přerušena již v loňském roce poté, co v mokřadech kolem lesa byli spatřeni skokani, ropuchy a čolci. Odbytá příprava stavby způsobila, že před očima obyvatel Hradce Králové postupně vyrostla nová jezírka a z mokřadů se staly tůně. Nyní město musí přepracovat původní projektovou dokumentaci, aby zohlednilo nároky na životní prostředí a ochranu přírody.

Hradecká rada se v úterý rozhodla rozloučit s projekčním a stavebním zhotovitelem společností Okrouhlické a začne hledat nového dodavatele pro realizaci poslední etapy lesního okruhu. Náměstek primátorky pro oblast investic Lukáš Čížek (TOP 09) uvedl, že původní projektová dokumentace nezohlednila hydrogeologické a geologické podmínky lokality. Dále dodal, že nový konec současného okruhu přinese několik výhod. Jednou z nich bude možnost vytvoření biotopu pro zvláště chráněné druhy živočichů ze zmokřelých oblastí. Nově navržená trasa stezky by měla respektovat lokalitu tůně a jezírek a omezit kácení stromů kvůli uložení nových kabelů.

Jedenašedesátikilometrový okruh v městských lesích byl otevřen v září 2014 a láká cyklisty, běžce a bruslaře z celého Hradce Králové. V současné době musí být posledních 800 metrů okruhu sdíleno s automobily a autobusy městské hromadné dopravy. Město věří, že dokonce v průběhu letošního roku by mohlo získat novou, přepracovanou projektovou dokumentaci. Pokud by vše proběhlo hladce, mohlo by se začít hledat nový zhotovitel stavby již na jaře příštího roku.

Stavební firma Okrouhlické získá za dosud provedené práce odměnu kolem dvaceti tisíc korun. Dostavba poslední části hradeckého lesního okruhu s ohledem na přírodní hodnoty území, ochranu ohrožených druhů živočichů a uložení kabelů pod stezku bude cena mezi 10 a 15 miliony korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy