Hradec bojuje s bobry

Bobři způsobují obavy v České republice, zejména v Hradci Králové, kvůli kácení stromů a vytváření záplavových oblastí. Město testuje nový repelent, vyvinutý odborníkem Vlastimilem Kostkanem, který by měl zamezit škodám na stromech v parcích a zahradách.


V posledních několika letech se bobři stávají stále viditelnějším fenoménem v České republice, zejména v oblasti Hradce Králové a přilehlých regionech. Zvýšená populace těchto vodních hlodavců působí obavy mezi obyvateli a vodohospodáři, kteří jsou znepokojeni jejich schopnostmi kácet stromy a vytvářet záplavové oblasti. V reakci na tuto situaci se Hradec Králové stal průkopníkem v boji proti bobrům, když se rozhodl otestovat nový repelent, který by měl zabránit tomu, aby se v přírodě pustošilo.

Vlastimil Kostkan, mezinárodně uznávaný odborník na bobří problematiku, stojící za vývojem tohoto repelentu, informoval, že produkt je na přírodní bázi, aby se zabránilo otravě zvířat. Cílem je pouze odradit bobry od okusování důležitých stromů v parcích, sadech a zahradách. Pokud bude repelent účinný, Kostkan má v plánu si jej nechat patentovat.

Kostkan také zdůraznil, že snaha o redukci populace bobrů odchytem nebo povolením odstřelu je mylný přístup, protože populace těchto zvířat se neustále rozrůstá a zájmy o nová území neustále sílí. Na problematiku lze tedy pohlížet spíše jako na nový fenomén, který je nutné regulovat pro společný prospěch lidí i zvířat.

Zpráva také uvádí, že se bobři na území Královéhradeckého kraje pohybují především po vodách řek Orlice, Metuje a Bystřice. Jejich populace se pravděpodobně brzy spojí a celý kraj bude hustě osídlen do zhruba deseti let, jak naznačuje krajský zastupitel a ekolog Martin Hanousek.

Na druhou stranu, někteří ekologové považují návrat bobrů za pozitivní jev, který může přinést přínos pro místní ekosystémy. Je ale třeba najít vhodnou rovnováhu mezi ochranou přírody a představami člověka.

Je zajímavé sledovat, jak se tento problém bude nadále rozvíjet a jaké opatření budou přijata, aby byla zajištěna harmonie mezi potřebami zvířat a lidí. Prozatím lze jen doufat, že nový repelent bude účinný a pomůže předcházet dalšímu poškození přírodního prostředí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy