Královéhradecký kraj podpoří pět filmových projektů

Královéhradecký kraj vyčlenil 6 milionů korun na podporu audiovizuálního průmyslu. Program zahrnuje financování pěti projektů, které v daném regionu natáčejí. Cílem iniciativy je rozvoj místní tvůrčí aktivity, podpora audiovizuálního umění a posílení ekonomiky v kreativním a kulturním sektoru.


V rámci programu na podporu audiovizuálního průmyslu vyčlenil Královéhradecký kraj šest milionů korun, které budou financovat pět projekcí, mezi kterými jsou feature filmy a jedna televizní série. Podmínkou je, aby část natáčení proběhla v daném regionu. Tento program je zaměřen na rozvoj místní tvůrčí aktivity, podporu audiovizuálního umění a také na posílení ekonomiky pro mnoho institucí v kreativním a kulturním sektoru.

'Náš hlavní záměr je podporovat inovace a kreativitu v oblasti filmové tvorby a zvýšit ekonomický přínos průmyslu. Myslíme si, že tato dotační iniciativa bude mít pozitivní dopad na turistický potenciál našeho kraje. Ve filmovém průmyslu je velký prostor pro rozvoj uměleckých dovedností a docenění našeho kulturního dědictví,' řekla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za kulturní a turistický sektor.

Dotační podpora v rámci výzvy je maximálně stanovena na 80 % celkových nákladů projektu. Přičemž na tuto podporu reagovalo celkem 12 žadatelů a z nich komise vybrala 5 nejlepších. Vybrané projekty budou realizovány v období od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2026.

Mezi vybranými projekty je film 'Dovolená v Českém ráji' od mladého režiséra a scenáristy Adama Kolomana Rybanského, původního obyvatele Třebechovic pod Orebem. Jeho debutový film 'Kdyby radši hořelo' měl světovou premiéru na Berlinale a nyní chystá romkom o rodinných vzájcích na prázdninách v Českém ráji.

Film se točí kolem rodiny, která tráví svou dovolenú na kempu u Trosek. Dovolená je často časem nejintenzivnějších rodinných konfliktů: každý se chce uvolnit podle svých představ.

Během natáčení v Královéhradeckém kraji, které bude trvat celkem 13 dní, budou filmoví tvůrci využívat různé místní služby - od ubytování a stravování až po pronájem komparsu a dalších zázemí. Film se točí v Českém ráji a jeho děj se odehrává v okolí zříceniny hradu Trosky na hranici Libereckého a Královéhradeckého kraje. Kemp, který je hlavním dějištěm filmu, se nachází blízko obce Mladějov. Dalšími místy, které film zobrazí, jsou Prachovské skály nebo Jinolické rybníky.

V seznamu podpořených audiovizuálních projektů pro rok 2024 jsou: 'Dovolená v Českém ráji' (Bratři, s. r. o.) s podporou 2,3 milionů korun, 'Kukaččí vejce' (Flamesite, s. r. o.) s podporou 1,2 milionů korun, 'Lež na horách' (Prima ORIGINALS, s. r. o.) s podporou 959 tisíc korun, 'Les' (nutprodukce, s. r. o.) s podporou 768 tisíc korun a 'Ošklivá Mandarínka' (Analog Vision, s. r. o.) s podporou 767 tisíc korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy