Města investují do radarů: bezpečnost vzrůstá, pokladny se plní

Rychlostní radary ve městech získávají na popularitě, neboť radnice očekávají zlepšení bezpečnosti a zisky z pokut. Počet radarů v Česku roste, v roce 2018 jich bylo téměř 120 a loni téměř 250.


V posledních letech si stále více měst pořizuje pevné radary k měření rychlosti, což vyvolává diskusi o bezpečnosti ve městech a možných ziscích z pokut. Podle odborníků se z toho stává trend. V roce 2018 evidovali pracovníci Českého metrologického institutu (ČMI) téměř sto dvacet úsekových a statických radarů, zatímco loni jich bylo skoro dvě stě padesát a jejich počty dále rostou.

Hradec Králové nainstaloval několik radarů v květnu minulého roku a za zbytek roku evidoval více než dvacet tisíc přestupků, což městu přineslo dvanáct milionů korun na pokutách. V Říčanech, které jsou šestkrát menší, si radnice ročně připočítává šestnáct milionů korun z pokut. Zde začali s měřením rychlosti v roce 2014 a nyní mají sedm měřených úseků, zatímco v okolních obcích jich je dalších patnáct.

'Jediným účinným opatřením, které opravdu zajistí zpomalení, je úsekové měření,' zdůraznil starosta Říčan David Michalička (Klidné město) a podle dopravních expertů se v Česku z radarů stává trend. 'Po instalaci zařízení a jeho splacení vybrané sankce znamenají pro příslušné orgány zisk,' vysvětlil dopravní expert z pardubické univerzity Ivo Drahotský.

Radary jsou pro obce stále dostupnější a pokuty za přestupky rostou. Pardubice uvažují o výměně zastaralého systému. 'Stávající informační radary už jsou staré patnáct let a postupně nám odcházejí,' řekl správce informačních systémů Městské policie Pardubice Petr Kvaš. Jediný radar by měl obsluhovat hned několik měřených úseků, byl by instalovaný vždy v jednom z nich, na omezenou dobu. 'Radar by tak koloval na území města napříč obvody,' vysvětlil náměstek primátora Pardubic Jan Hrabal (ANO).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy