Moderní operační sály za 120 milionů korun oživí dvorskou nemocnici

Dvorská nemocnice získala dva nové moderní operační sály po 40 letech čekání, s náklady cca 120 milionů korun. Nové sály umožní každoročně provádět až 1 500 operací. Tyto investice přispěly k rozvoji zdravotnictví v Královéhradeckém kraji.


Po čtyřiceti letech čekání se dočkala Dvorská nemocnice dvou zcela nových, moderně vybavených operačních sálů. Celkové náklady na tuto realizacičiní zhruba 120 milionů korun, přičemž pětinu z toho pokryl továrník Jiří Hlavatý. S novými sály budou lékaři začínat práci od dubna a každoročně budou provádět až 1 500 operací.

Stávající operační sály v hlavní budově jsou zastaralé, mají nedostatek klimatizace a sterilizace a navíc se nacházejí ve špatné pozici vůči lůžkovému oddělení. Nově postavené sály jsou součástí nástavby laboratoří z roku 2017 a propojeny s hlavní budovou nadzemním spojovacím chodníkem. Díky novým sálům se nemocnice otevírá budoucnosti, což potvrdil ředitel Miroslav Vávra.

Nové operační sály jsou vybaveny moderními stoly, laparoskopickými přístroji a nástroji, které umožňují optimální polohování pacienta. Součástí vybavení jsou také velké obrazovky pro zobrazování CT nebo RTG snímků. Toho všeho postrádali lékaři při své práci doposud.

Kromě nových operačních sálů se v budově nachází také sterilizační a provozní prostory. V rámci rekonstrukce byla postavena také nová komunikace včetně sjezdu, parkovací stání a trafostanice. Stavba byla zahájena v roce 2022 a celková investice dosáhla 97 milionů korun bez DPH. Na vybavení sálů bylo vynaloženo 20 % této částky.

Podpora ze strany Juty, největšího zaměstnavatele ve městě, byla pro udržení nemocnice v Dvoře Králové klíčová. Bez zajištění základních služeb, jako je nemocnice, nelze v lokalitě udržovat kvalitní pracovní síly. Jiří Hlavatý tak pomohl zachovat chod nemocnice pro obyvatele Dvora Králové a okolí.

Dvorská nemocnice každoročně uskuteční přibližně 1 500 operací, včetně chirurgických zákroků, jednodenní chirurgie i urologických operací. Roční nárůst počtu zákroků je očekáván v souladu s potřebami pacientů. Staré operační sály budou renovovány pro lůžkové oddělení.

Realizace nových operačních sálů v nemocnici probíhala za velkého zájmu místních obyvatel a politiků, kteří obnovu starých sálů považovali za neefektivní a riskantní. Investice do nových sálů je důkazem, že Královéhradecký kraj chce rozvíjet zdravotnické zařízení a počítá s jeho dlouhodobým provozem. To potvrdil hejtman Martin Červíček.

Nemocnice, založená v roce 1927, se dnes specializuje na chirurgii, urologii, anestezii a resuscitaci, gastroenterologii a radiodiagnostiku. V minulosti byla nucena kvůli úsporám zavřít některá oddělení. V současnosti v nemocnici pracuje kolem 200 zaměstnanců, kteří zajišťují péči pro pacienty.

Královéhradecký kraj intenzivně investuje do svých nemocnic, ať už jde o výstavbu nových budov onkologie a hematologie v Jičíně, urgentního příjmu v Rychnově nad Kněžnou nebo laboratoří v Trutnově. Ve městě Náchod byl zahájen projekt rozšiřování nemocnice o urgentni prijem, za více než 130 milionů korun, a plánuje se další modernizace zařízení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy