Modernizace Barevných domků Hajnice

V Hajnici byla dokončena první fáze výstavby areálu Barevných domků pro lidi se zdravotním postižením. Nové prostory nabízejí lepší hygienické zázemí, více prostoru a pohodlí pro klienty.


V Hajnici skončila výstavba části areálu Barevných domků, která přinese řadu vylepšení v životě lidí se zdravotním postižením a umožní jim lepší a pohodlnější podmínky pro život. Po dokončení první etapy modernizace, druhá fáze začíná v květnu a přinese ještě více změn do budovy, ve které klienti žijí a prožívají svůj každodenní život.

Stará část Barevných domků v Hajnici byla dlouhá léta domovem pro 18 klientů, kteří byli závislí na pomoci personálu. Tyto starší pokoje byly malé, postrádaly společenská zařízení a v některých chyběl závěsný systém potřebný pro přesun imobilních klientů. Proto se vedoucí oddělení Lucie Šitinová těší na přesun do nové části areálu, který nabízí lepší hygienické zázemí, více prostoru a větší pohodlí pro klienty.

Nová budova, která se nachází jen pár desítek metrů od staré, nabízí prostory, které jsou mnohem více přizpůsobeny potřebám klientů. Sociální pracovnice Michaela Faifr uvádí, že nové, prostorné pokoje mají více úložného místa a umožňují, aby se personál pohyboval okolo celé postele. Kromě toho každý pokoj má svou terasu, na kterou lze vyjít nebo přímo vyjet s postelí.

Vylepšení v nové budově ocení také Renata Přibylová, pracovnice zařízení, která zmiňuje úsporu času při přesunech klientů na čerstvý vzduch. Ve staré budově bylo třeba věnovat 15 až 20 minut na tento úkon, zatímco v nové to bude otázka pouhých několika vteřin. Téměř tři desítky klientů se do nové části přestěhují v dubnu, a stará budova čeká rok trvající přestavba.

Budoucí plány zahrnují využití staré budovy jako zázemí pro společenský život klientů, a také modernizaci kuchyně a prádelny. Krajský úřad Královéhradeckého kraje je zodpovědný za projekt a doufá, že výsledkem bude zlepšení kvality života lidí se zdravotním postižením, kteří jsou závislí na podpoře personálu v Barevných domcích Hajnice.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy