Nebezpečí na Sněžce: Turisté uvízli na zledovatělém terénu, záchranáři nasazeni

Skupina českých turistů včetně 18leté dívky se vydala na nebezpečnou Jubilejní cestu na Sněžce, která je v zimě uzavřená. Dívka spadla ze zledovatělého svahu, ale nakonec se jí nic nestalo. Horské služby upozorňují na nebezpečí a vyzývají k dodržování zákazů a správnému vybavení.


Skupina šesti českých turistů se vydala včera kolem 15. hodiny na nebezpečnou Jubilejní cestu na úbočí Sněžky. Osmnáctiletá dívka ze skupiny se zřítila ze zledovatělého svahu, který je v zimě pro turisty uzavřený. Naštěstí dívce se při pádu nic nestalo a podařilo se jí spojit s ostatními turisty, kteří ji dovedli do bezpečí polského střediska Karpacz.

Pro špatné počasí vrtulník horolezci nepřiletěl na místo nehody a záchrana probíhala pozemními prostředky. Při pátrání po dívce byli nasazeni horská služba z Pece pod Sněžkou a polský záchranáři.

Užívání Jubilejní cesty v zimě je přísně zakázáno kvůli zledovatělému povrchu a nebezpečí skluzu turistů. Přesto se skupina neuposlechla zákazu a vyrazila na cestu bez odpovídajícího vybavení. Událost připomíná tragickou nehodu, která se odehrála na stejném místě před týdnem, kdy se při pádu z vrcholu Sněžky zabilo dvojice polských turistů.

Horské služby znovu upozorňují na nebezpečí zledovatělých svahů a vyzývají turisty k dodržování zákazů a používání vybavení odpovídajícího aktuálním podmínkám. Bezohlednost a nezodpovědnost mohou mít vážné následky a ohrožovat nejen životy turistů, ale také záchranařů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy