Obchvat Rychnova nad Kněžnou: Úleva pro město, stojí miliardu korun

Stavba silničního obchvatu Rychnova nad Kněžnou, která by měla snížit zátěž na místní dopravní infrastrukturu, se pravděpodobně přesune až na rok 2027. Původně se stavba plánovala na rok 2022.


V malebném městečku Rychnov nad Kněžnou se již několik let diskutuje nad nutností výstavby silničního obchvatu. Denně tudy totiž projede zhruba 15 000 vozidel, z nichž významnou část tvoří nákladní auta. Tento intenzivní provoz způsobuje ve městě značné dopravní komplikace a negativní vliv na životní prostředí.

Plánovaný silniční obchvat má být řešením těchto problémů - vyvede tranzitní dopravu mimo centrum města a sníží tak zátěž na místní dopravní infrastrukturu. Chystaná stavba, která má výrazně zlepšit životní podmínky obyvatel Rychnova nad Kněžnou, si ovšem nalezení investorů a získání potřebných povolení vyžádala více času, než se původně plánovalo.

Projekt silničního obchvatu navrhuje nový úsek silnice o délce přibližně 4,5 kilometru. Dle Ředitelství silnic a dálnic by celkové náklady na jeho výstavbu měly dosáhnout téměř jedné miliardy korun. Výhledově by mohla stavba přinést ulehčení nejen v podobě sníženého provozu ve městě, ale také zvýšení bezpečnosti a kvality života místních obyvatel.

Nedávno se však objevily zprávy o odkladu zahájení stavby, které vyvolaly vlnu znepokojení mezi místními obyvateli. Původně se předpokládalo, že se práce na obchvatu rozjedou již v roce 2022. Nicméně nyní se stále více mluví o tom, že by se stavba mohla přesunout až na rok 2027.

Tento posun termínu může mít řadu negativních důsledků. Prodloužení čekání na realizaci stavby znamená pro mnohé obyvatele města další roky zvýšeného hluku, znečištění ovzduší a dopravního chaosu. Navíc se odhaduje, že i v roce 2027 bude probíhat výběrové řízení na zhotovitele stavby, čímž se celková doba realizace projektu opět prodlužuje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy