Obec a kraj společně zrekonstruují Škroupův dům

Osice a Královéhradecký kraj uzavřely dohodu o rekonstrukci chátrajícího Škroupova domu, kulturního centra a památníku skladatele Františka Škroupa. Kraj poskytne finanční injekci a vrátí nemovitost obci s kompletní projektovou dokumentací.


Nová dohoda mezi obcí Osice a Královéhradeckým krajem by měla konečně přinést řešení mnohaletých problémů s chátrajícím Škroupovým domem v Osicích. Plánovaná rekonstrukce nyní získává významnou finanční injekci od kraje, který nemovitost navrátí obci Osice společně s kompletní projektovou dokumentací. Krajské zastupitelstvo má tuto dohodu ještě schválit.

Škroupův dům, který sloužil jako kulturní a společenské centrum a památník slavného skladatele Františka Škroupa, prošel mnoha proměnami. V roce 2018 jej kraj převzal od obce Osice s cílem zachránit tento kulturně významný objekt. Avšak i přes intenzivní úsilí zúčastněných stran se dosud nenašlo uspokojivé užití pro budovu.

Podle radního pro krajský majetek Václava Řehoře byl jediným oboustranně výhodným řešením rekonstrukce budovy s podporou kraje a její následné využití obcí Osice jako obecní dům a prostor pro lokální aktivity této půltisícové obce poblíž Hradce Králové.

Dle dohody zajistí kraj projektovou dokumentaci i pravomocné povolení stavby, po kterých bude uzavřena darovací smlouva na převod vlastnického práva na pozemek, včetně oprávnění k realizaci stavby. Obec Osice se zavázala, že stavbu provede do pěti let za použití vlastních zdrojů ve výši 15 milionů korun a zbývající náklady pokryje kraj. Na oplátku bude obec dlouhodobě provozovat objekt, minimálně 20 let, a užívat jej výhradně pro kulturně-vzdělávací, komunitní a veřejné účely.

Původní plány na rekonstrukci budovy byly přerušeny celosvětovou pandemií koronaviru, která značně navýšila očekávané náklady. Kraj následně inicioval jednání s obyvateli Osic a kulturními aktéry v regionu ohledně možného využití Škroupova domu. Původně byl dům zamýšlen jako prostor pro Muzeum východních Čech. Tento plán byl ale z provozních důvodů zrušen, neboť muzeum si již zabezpečilo potřebné prostory v Hradci Králové.

Škroupův dům, postavený v roce 1928 ve stylu meziválečné moderny, navrhl architekt Jindřich Smetana jako kulturní a společenské centrum a památník významného osického rodáka a autora hudby české hymny Františka Škroupa. Budova hostila divadelní představení, taneční zábavy, plesy a fungovala také jako pošta, knihovna, holičství či klubovna. Po úspěšné rekonstrukci by měl Škroupův dům opět plnit svou společensko-kulturní roli.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy