Podpora Královéhradeckého kraje pro Ukrajinu

Ukrajinská Zakarpatská oblast hledá podporu u Královéhradeckého kraje pro výstavbu rehabilitačního centra pro válečné veterány. Setkání představitelů obou regionů proběhlo 12. února, navazuje na dlouhodobé partnerství, které zahrnuje poskytování humanitární pomoci a výměnu zkušeností.


V úterý 12. února navštívili představitelé ukrajinské Zakarpatské oblastní rady vedení Královéhradeckého kraje, kde se setkali s hejtmanem Martinem Červíčkem, prvním náměstkem Pavlem Bulíčkem a radním Adamem Valentou. Tato návštěva je pokračování dlouhodobého partnerství mezi oběma regiony, které sahá do doby před válečným konfliktem na Ukrajině.

Spolupráce mezi Zakarpatskou ukrajinskou oblastí a Královéhradeckým krajem zahrnuje jednak poskytování humanitární materiální pomoci, tak i výměnu zkušeností a informací ohledně dotačních programů, investic a dalších klíčových oblastí rozvoje. Zejména v období po začátku válečných konfliktů na Ukrajině se obyvatelé Zakarpatské oblasti potýkají s nedostatkem potravin, zdravotní péče a ubytování pro statisíce uprchlíků.

Královéhradecký kraj poskytl významnou humanitární pomoc už v březnu 2022, kdy koupil zdravotnický materiál, elektrospotřebiče pro uprchlíky a prostředky na nákup trvanlivých potravin. Tyto aktivity se následně rozšířily o další finanční a materiální podporu obyvatelům válkou zasaženého regionu.

Setkání představitelů Královéhradeckého kraje a Zakarpatské oblastní rady bylo tentokrát zaměřeno zejména na hledání možností, jak pomoci při realizaci plánovaného rehabilitačního centra pro válečné veterány. To by mělo poskytnout pomoc stovkám lidí denně a pomáhat nejen s fyzickou rehabilitací, ale i s dlouhodobou psychickou podporou pro lidi zasažené válečnými konflikty. Královéhradecký kraj se tak může stát významným partnerem při výstavbě a financování tohoto centra.

V souvislosti s touto návštěvou uvedl hejtman Martin Červíček, že 'je důležité, abychom pokračovali ve spolupráci s našimi partnery na Ukrajině a podpořili je v jejich snaze o zlepšení situace v Zakarpatské oblasti'. Představitelé obou regionů se tak shodli na tom, že navázání pevnějších kontaktů a spolupráce přináší pozitivní efekty pro obě strany a věří v další úspěšnou realizaci společných projektů a plánů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy