Tříletá proměna křižovatky zásadně změní Hradec Králové

Doprava v Hradci Králové ovlivní velký projekt úpravy křižovatky Mileta, považovaný za nejnáročnější v Česku. Rozsáhlá proměna potrvá tři roky. Řešení křižovatky by uleví účastníkům silničního provozu.


Dopravu v Hradci Králové ovlivní velký projekt, který je považován za nejnáročnější úpravu křižovatky v Česku. Křižovatka Mileta projde rozsáhlou proměnou, která potrvá až tři roky. Pracovní činnosti začaly náročnou přípravou, kterou má na starosti Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Hradecká primátorka Pavlína Springerová připomněla, že zdejší situace byla dlouhou dobu velmi složitá. Bylo zde mnoho různých variant řešení, dokonce s představou mimoúrovňového křížení. No nakonec se vše podařilo a práce na významném projektu začaly.

Radek Mětl, ředitel ŘSD, vyzdvihl rozsah práce a poznamenal, že takovou stavbu si nepamatuje. Kromě Hradce musí zvládnout provoz i intenzivní dopravu, což bude mít negativní dopad na život města. Ačkoliv to bude finančně i časově náročné, na konci nás čeká nový, moderní místo pro motoristy, chodce a cyklisty.

Ministr dopravy Martin Kupka přidal, že nové řešení křižovatky Mileta uleví všem účastníkům silničního provozu. Zároveň pochválil i průběh stavby jaroměřského obchvatu, který probíhá přesně podle harmonogramu.

Transformace křižovatky Mileta byla zahájena již koncem loňského roku kácením stromů a pokračovala výstavbou provizorních přechodů pro chodce i autobusových zastávek. Nyní je třeba také přestěhovat elektrické vedení pro trolejbusy. Náklady na úpravu křižovatky dosahují 524 milionů korun bez započtení daně.

V první etapě se počítá se třemi novými bypassy pro odbočování doprava, novými autobusovými zastávkami a osvětlením. Dokončení první etapy je plánováno do května následujícího roku. Počítá se také s napojením na Benešovu třídu a v průběhu stavby budou probíhat další práce, včetně horkovodu podél Zborovské ulice a výstavby obchodního domu Kaufland.

Úprava křižovatky v Hradci Králové je vyčkáváným projektem, který přinese nové možnosti a zlepší dopravní situaci ve městě. Ale jako každá velká stavba, tak i tato bude mít dopad na život města a jeho obyvatel. Během příštích tří let nás tak čeká nejen náročný provoz, ale také postupná proměna Hradce do nové, moderní podoby.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy