Unikátní kampus zkvalitní vzdělávání lékařů a farmaceutů

Obrovský kampus u hradecké nemocnice spojí lékařské a farmaceutické fakulty pro výuku a výzkum léků a léčebných metod. Stavba je z poloviny hotová a první studenti zahájí studium v roce 2026/2027.


V Hradci Králové se nachází impozantní stavba, která má přinést revoluci ve výuce a výzkumu lékařských a farmaceutických oborů. Již brzy se zde budou vyvíjet nové léky a léčebné metody díky spojení dvou univerzitních fakult – Lékařské a Farmaceutické fakulty. Stavba gigantického kampusu, který se rozprostírá na ploše více než 70 tisíc metrů čtverečních, pokračuje rychlým tempem a již nyní je z poloviny dokončená.

V čtvrtek campus navštívila prestižní delegace s premiérem, ministrem školství, děkany obou fakult, hejtmanem a primátorkou Hradce. První studenti mají na tomto impozantním místě zahájit studium v akademickém roce 2026/2027. První budova zde stojí již od roku 2015, ale druhá část, která je mnohem rozsáhlejší, právě roste před očima místních obyvatel.

Projekt má napomáhat nejen výuce, ale také inovativnímu výzkumu na obou fakultách a umožnit tak rozvoj nových lékařských postupů ve prospěch společnosti. S rychle se zvyšujícím počtem zájemců o lékařský a farmaceutický obor je campus potřeba pro jejich adekvátní výuku a rozvoj.

Stavba tohoto velkolepého vzdělávacího a výzkumného komplexu je rozdělena na dvě části. V menší budově se budou nacházet kanceláře, technické zázemí, jazyková příprava a jídelna. Ve větší fakultní budově pak budou věnovány prostory výuce a výzkumu, zahrnující nejmodernější přednáškové sály s audiovizuální technikou, knihovnu, seminární místnosti a laboratoře pro studenty. Součástí areálu bude také pitevna, simulační centrum či lékárenský trenér. Navíc campus zahrnuje i útulné venkovní prostředí s lavičkami a zelení pro relaxaci studentů.

Projekt financuje Evropská unie prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost a vůbec se očekává, že právě tyto investice povedou k hospodářskému oživení České republiky. České univerzity disponují odborníky a technologiemi, díky kterým mohou významně napomoci zlepšení kvality života pro veřejnost a řešení aktuálních celospolečenských problémů, jako je stárnutí populace či boj proti civilizačním chorobám.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy