Vila Anička a její okolí čelí zástavbě

Petice za zachování a obnovu hradecké vily Aničky získala 450 podpisů a vyzývá Ministerstvo kultury k definování hodnoty domu. Oponenti nového projektu Rezidence Letců bojují za ochranu historických hodnot vily, která by mohla být obklopena novými stavbami.


Zaneprázdněn snem o zachování a obnově kulturní památky hradecké vily Aničky a jejím okolím, je nová petice rychle nasbírala působivých 450 podpisů. Ministertsvo kultury je vyzýváno k definování kulturní hodnoty domu, zatímco městská rada je naléhavě žádána o odkup vily a pozemku, jehož součástí je, s následnou renovací a zpřístupěním veřejnosti. Společnost pečuje o zachování historického dědictví a kultury a odolává tlaku novodobé výstavby.

Svým vysoce citlivým načasováním se petice neopírá náhodou, ale míří přímo na nový projekt Rezidence Letců. Stavební úřad již zkoumá plány na výstavbu polyfunkční šestipodlažní budovy s 47 bytovými jednotkami. Pokud bude jejich námitka přehlédnuta, vila Anička by se mohla ocitnout obklopěna novými stavbami, ztracená a opuštěná v stínu jejich dominanci. Jak naznačují významné osobnosti, které petici podpořily, včetně historika Ladislava Jacksona a architekta Davida Vávry, toto není jen hra o nemovitost, ale také bitva o zachování historických a kultuřních hodnot města.

Investor, skupina 100 Towers Holding podnikatelů Daniela Matuly a Karla Konečného, již projevila plány na nákup nemovitostí v hodnotě kolem miliardy korun. Ostatně, skupina je také majitelem dvou rezidencí - Gočárova a Letců, obě jsou součástí těchto rozsáhlých projektů. Ovšem odpůrci plánů na výstavbu Rezidence Letců jsou pevně odhodláni v boji za zachováním jedinečné historické kulturní památky, přestože odkup vily jen tak jednoduše není možný.

Návrh na prodej vily Anička místním úřadům by pravděpodobně vyvolal složitá politická jednání, a to nemluvě o finanční stránce takového obchodu. Město se připravuje na nákup řady strategických nemovitostí, které by stály desítky milionů a které jsou pro jeho fungování nezbytné. Například se mluví o odkupu bývalé knihovny v Tomkově ulici, bývalých prvorepublikových jatek nebo synagogy.

O budoucnosti vily je stále diskutováno. Investoři zdůrazňují, že nemovitost pořizovali s vědomím, že budou muset dům zachovat a rekonstruovat v souladu s památkovou ochranou. To však znamená, že proces bude mnohem složitější, a to včetně nalézání nejlepšího budoucího využití objektu. Podporovatelé petice proto doufají, že tato iniciativa pomůže vyřešit nejistou budoucnost vily Anička a zachovat výjimečnou kulturní a historickou hodnotu tohoto památného místa.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy