AUDIMAFOR slibuje mladou experimentální scénu

V druhé polovině března se koná netradiční divadelní festival AUDIMAFOR, nabízející experimenty mladých divadelníků. Festival proběhne ve Divadle Drak v Hradci Králové. Zaměřuje se na emoce, lidskou psychologii a dospívání. Vstupenky zdarma, kapacita omezená.


Ve druhé polovině března přichází na řadu netradiční divadelní festival AUDIMAFOR, který nabídne návštěvníkům neobvyklou směsici divadelních experimentů. Tato akce, pořádaná Centrem uměleckých aktivit, Volným sdružením východočeských divadelníků a Divadlem Drak, se zaměřuje na mladé, poetické a experimentující divadlo. Festival proběhne od 22. do 24. března v královéhradeckém Divadle Drak a diváky zve na pohádky pro děti, adaptace literárních děl, autorská díla, ale především inscenace hledající, objevující a experimentující. Pojícím prvkem letošního ročníku jsou emoce, psychologie člověka a jeho chování, ale třeba i dospívání.

Divadelní experimentátoři se chystají na AUDIMAFOR do Draku, který i letos už tradičně nabízí různorodost divadelních přístupů i témat. Koordinátorka festivalu Kateřina Fikejzová Prouzová z Centra uměleckých aktivit shrnuje letošní zaměření: „Inscenace mladých divadelníků se soustřeďují na zkoumání lidského bytí, hledání identity a experimentování s divadelní formou, často s využitím literárních děl jako inspirace či základního materiálu. Zaměřují se na psychologické aspekty lidského chování, emocí a vztahů mezi lidmi. Zkoumají morální dilemata, vztah jednotlivce k sobě samému i k ostatním. Nechybí téma dospívání a hledání vlastní identity.“

Letošní program AUDIMAFORU zahrnuje dvanáct inscenací, které se budou odehrávat na hlavní scéně Divadla Drak i v Labyrintu od pátku do neděle. Návštěvníci se tak mohou těšit například na inscenaci Paní Láry Fáry, aneb domov není samozřejmost od Sesterstva těsta, nebo Český orloj, inspirovanou básnickou sbírkou Karla Šiktance a uvedenou souborem Poslední nakonec.

O víkendu se představí také studentský soubor Studia Šrámkova domu v Sobotce se svými inscenacemi A na stromech les od debutujícího autora Adama Hoška a Džem, rozkreslující atmosféru anglického venkova. Do královéhradeckého Divadla Drak zavítá i brněnský soubor 300 mg kofeinu se svou inscenací Erika o poznávání sama sebe a prostoru svého těla.

Na festivalu bude také přítomna odborná porota složená z representantů profesionálního divadla, která bude mít za úkol vybrat nejlepší inscenace pro postup do přehlídek experimentujícího divadla Šrámkův Písek, divadel poezie Wolkrův Prostějov a studentského divadla Mladá scéna. Mezi členy poroty patří například teatroložka a pedagožka Nina Malíková, režisér, recitátor a literární kritik Vít Malota, teatrolog a divadelní kritik Vladimír Hulec či scénograf, režisér, herec a hudebník Kamil Bělohlávek.

Vstupenky na festival AUDIMAFOR jsou k dispozici zdarma vždy před začátkem představení, ovšem kapacita je omezená. Přednost mají účastníci festivalu. Neváhejte a přijďte se podívat na výjimečnou podívanou, která AUDIMAFOR každoročně nabízí, a podpořit mladé experimentující divadlo.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy