Boj se sinicemi na Stříbrném rybníku začíná

Kempu Stříbrný rybník se snaží zlepšit kvalitu vody a bojovat se sinicemi vypuštěním dravých candátů. Cílem je přinést rybníku přirozenou rovnováhu a zlepšit rekreační možnosti.


Candáti jako lék na sinice. Kempu Stříbrný rybník by mohli zachránit sezony, které trpí zhoršenou kvalitou vody kvůli projevům sinic. Cílem tohoto opatření je přinést do ekosystému rybníku přirozenou rovnováhu, která by pomohla zlepšit podmínky pro čistotu vody a zlepšit rekreační možnosti rybníka.

Náměstek primátorky Adam Záruba (Změna a Zelení) uvedl: „Na Stříbrný rybník každoročně přijíždí desetitisíce návštěvníků. Bohužel, v posledních letech nám vodu trápí sinice, proto neustále řešíme, jak by bylo možné kvalitu vody zlepšit. Jako jedno z vhodných řešení jsme se rozhodli pro vypuštění dravých ryb, které by měly pomoci redukovat množství sinic.'

S touto alternativou bylo před časem rozhodnuto, ale jeho realizace začala až nyní. Hlavním cílem je změnit složení rybí populace, přičemž pět set candátů bylo vypuštěno do rybníka. Vedle toho budou další dravci vypouštěni do okolních vod, jako jsou Bičiška a Datlík, kde by měli také napomoci ke změně rybí osádky.

Podle studie ovšem existují i jiné možnosti, jak s sinicemi bojovat. Ty ale bývají dražší a zároveň časově náročnější. Jednou takovou alternativou je vytvoření mokřadů na Bělečském a Stříbrném potoce, které by pomáhaly čistit vodu a zadržovat ji v krajině.

„Mokřady by měly sloužit stejně jako kořenová čistička, která navíc vodu okyseluje. Sinice totiž nesnáší kyselé prostředí.' zdůraznil Adam Záruba.

Nejdražší, ale přesto nejúčinnější variantou je odbahnění rybníka, které by mělo odstranit asi 25 tisíc kubíků bahna. Tuto variantu je však možné realizovat jen za předpokladu získání dotace.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy