Dálnice D11: Antimonopolní úřad zrušil výběr Budimexu

Výstavba dálnice D11 na Trutnovsku se zdrží, ÚOHS zrušil výběr zhotovitele, Budimexu - má problém s referencemi. Výběr je vrácen do fáze hodnocení nabídek.


Ve výstavbě dálnice D11 na Trutnovsku došlo k dalšímu zdržení. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr zhotovitele pro tento úsek projektu. Zhotovitel, který uspěl v původním výběrovém řízení, polská stavební firma Budimex, tak nemůže pokračovat v plánované práci. Nyní je celý proces výběru zhotovitele vrácen zpět do fáze hodnocení nabídek.

Antimonopolní úřad zrušil výběr zhotovitele poté, co zjistil, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělilo kontrakt na základě chyby. Radek Mátl, generální ředitel ŘSD, oznámil rozhodnutí ÚOHS a potvrdil, že se výběr vrátí zpět k posouzení nabídek.

Výběr Budimexu byl napaden sdružením vedeným firmou MI Roads, součástí skupiny Metrostav. MI Roads vyjádřilo nesouhlas s výběrem Budimexu s tvrzením, že polská firma předložila neadekvátní reference na výstavbu tunelů v Kolumbii, které neodpovídají požadavkům na zhotovitele stavby.

21-kilometrový úsek dálnice D11, který měl Budimex realizovat, měl být navázán na existující úsek polské rychlostní silnice S3. Tato silnice vede až k hranicím, ale aktuálně končí ve volné krajině. V důsledku toho jsou řidiči nuceni sjet do pohraničního města Lubawka a pokračovat do českého vnitrozemí po silnici I/16.

Nový úsek dálnice D11 bude sloužit také jako obchvat města Trutnov. Pokud bude výstavba zahájena ještě letos, ŘSD očekává dokončení v roce 2027. Dokud nebude celá trasa dokončena, budou muset řidiči směřující z Polska do Prahy po dosažení Trutnova přejet na starou silnici I/32 a pokračovat do Jaroměře. Zbývající úsek D11 mezi Trutnovem a Jaroměři by měl být dokončen o rok později a silničáři plánují jeho stavbu zahájit v příštím roce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy