Dálnice D35: Klíčová stavba pro Královéhradecký kraj

Dálnice D35 z Jičína do Hradce Králové bude dokončena do roku 2028. Výstavba začala na úseku mezi Hořicemi a Sadovou a letos se rozšíří směrem k Plotištím u Hradce Králové.


Královéhradecký kraj slaví pokrok ve výstavbě dálnice D35, která spojí Jičín a Hradec Králové a má být dokončená do roku 2028. Stavba aktuálně probíhá na úseku mezi Hořicemi a Sadovou, a již letos začne práce na navazující části směrem k Plotištím u Hradce Králové. Další úseky mezi Hořicemi a Jičínem budou postaveny během následujících čtyř let Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

Ve středu dopoledne proběhl kontrolní den na staveništi dálnice D35 u Sadové, kterého se zúčastnili premiér Petr Fiala, ministr dopravy Martin Kupka a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Účelem akce bylo hodnotit státní investice do infrastruktury v regionu.

Hejtman Červíček vyzdvihl význam dokončení D35 pro Královéhradecký kraj a zdůraznil úsilí vlády v rozvoji strategických komunikací. Premiér Fiala potvrdil rekordní investice do silničního fondu, který pro letošní rok činí více než 150 miliard korun.

Stávající úsek dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou bude o délce 10,5 km a s náklady ve výši 2,4 miliardy korun dokončen koncem příštího roku. Ministr dopravy Kupka podotkl, že dálnice přinese úlevu přetížené D1 i místním komunikacím, a to nejen na vnitrostátní úrovni, ale i v rámci Evropy.

Na podzim letošního roku začnou práce na dalším úseku u Sadové, který bude měřit 7,5 km a je plánován k dokončení v roce 2027. Během výstavby pokračování dálnice D35 proběhne archeologický výzkum v okolí stavebních prací.

Plány ministerstva dopravy předpokládají dokončení D35 v Královéhradeckém kraji v roce 2028, kdy by měly být hotové předposlední úseky: obchvat Úlibic a část dálnice od Úlibic do Hořic s odpočívárnou u Holovous. Následně začne výstavba zbylých úseků, které spojí Liberec, Jičín, Hradec Králové, Olomouc a Lipník nad Bečvou.

Mimo výstavbu D35 se také kontrolní den věnoval obchvatu Nové Paky, který ještě ke zdárnému dokončení. Stavba obchvatu je z 40 % hotová a plánované dokončení v roce 2025 je stále naplánováno. Junto com o desenvolvimento contínuo do D35, as convençoes de Jaroměř seyem vi continuatu progress.

Stavba obchvatu Nové Paky pokračuje, pre ágily progressprogress a napojení na komunikaci I/16 s odhadovaným dokončením v roce 2025.

Ve výstavbě je také obchvat Jaroměře, který by měl být dokončen na podzim tohoto roku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy