Divadlo Drak slaví 65 let a přivítá mezinárodní studenty

Mezinárodní setkání studentů vysokých uměleckých škol Gaudeamus Theatrum proběhlo v hradeckém Divadle Drak a přilákalo mladé talenty z celého světa. Akce nabídla sdílení zkušeností, workshopy a představení otevřená pro veřejnost.


Mezinárodní setkání studentů vysokých uměleckých škol Gaudeamus Theatrum se tento rok koná v hradeckém Divadle Drak a představuje unikátní příležitost pro mladé talenty z celého světa. Tato akce, která je jedinečnou platformou pro sdílení zkušeností a myšlenek z divadelního světa, proběhla ve známém českém Divadle Drak a přilákala studenty z různých zemí a uměleckých škol.

Přítomnost zahraničních studentů ze zemí, jako je Řecko a Slovinsko, obohacuje kulturní prostředí této akce a zároveň umožňuje vytvářet nové mezilidské, tvůrčí vztahy. Podle slov ředitele Divadla Drak Tomáše Jarkovského se letos konference účastnili studenti z řecké univerzity se zaměřením na múzická umění a studenti z akademie pro divadlo, rádio, film a televizi ve slovinské Lublaně. Konference probíhala v češtině, ale zahraničním studentům byly poskytnuty tlumočnice do angličtiny.

Kromě konference se studenti účastnili workshopů na různá témata související s divadelním prostředím a scénografií. Anna Chrtková, kurátorka a scénografka, sdílela své názory na význam prostoru v divadelní tvorbě a jak může ovlivnit diváky. Studenti měli možnost experimentovat s různými přístupy k divadelní tvorbě a rozvíjet své dovednosti v oblasti řeči těla, což je podle účastníků z Řecka Miriam a Efi klíčový prvek v komunikaci na divadelní scéně.

Gaudeamus Theatrum pokračovalo v královéhradeckém Divadle Drak až do neděle, s výstupem workshopů studentů, kteří své dílo představili v sobotu 16. března přímo v Divadle Drak. Vstup na představení byl volný, což přispělo k tomu, že se zúčastnili nejen studenti, ale také široká veřejnost.

Divadlo Drak je známé nejen pro svou tradici ve (východo)českém loutkářství, ale také pro svoji originalitu a kreativitu, kterou přináší do divadelních představení pro děti i dospělé. Mezinárodní setkání studentů vysokých uměleckých škol Gaudeamus Theatrum v hradeckém Divadle Drak tak úspěšně splnilo svůj účel - propojit mladé umělce z různých zemí, sdílet nové poznatky a dát prostor pro společný růst a kreativitu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy