Galerie moderního umění v Hradci Králové uvádí tři nové výstavy

Galerie moderního umění v Hradci Králové uvádí tři nové výstavy s díly současných i zaniklých umělců. Vernisáž představila práce Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové a Josefa Václava Škody. Nabídka zahrnuje sochy, grafiky, kresby, audiovizuální instalace a průřez drobnou plastikou z 20. až 40. let 20. století.


Galerie moderního umění v Hradci Králové otevírá dveře třem novým výstavám, které představují práce současných i zaniklých umělců, jež těšily diváky po celé 20. století. Nedávná vernisáž nových výstav představila veřejnosti díla autorů Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové a Josefa Václava Škody.

První výstava, KORPSEPUNX: Stress Prosthetics, představuje nejnovější díla Olbrama Pavlíčka v prostoru Bílé kostky královéhradecké galerie. Kurátorem výstavy je Jiří Sirůček. Tato výstava nabízí sochy, grafiky a kresby, které subverzivně imitují design průmyslově vyráběných produktů. Skrze dekonstrukci těchto artefaktů Pavlíček odhaluje způsoby, kterými se propisují do života svých uživatelů.

Druhá výstava, Diferencované struktury, kurátorky Niny Moravcové, představuje současnou tvorbu vizuální umělkyně Jany Bernartové ve výstavním prostoru Černá kostka. Bernartové velkoformátové výšivky Rastr NULA #heroine II (2020-2021) z cyklu Parametrická digitální struktura jsou zde prezentovány v kontextu děl Ivana Chatrného (1928-1983) a Milana Guštara (1963), ze sbírek galerie. Guštarovy audiovizuální instalace Abacus z let 2002 až 2013 a Chatrného Orchestrálních kompozic z přelomu 60. a 70. let mají pro Janu Bernartovou zásadní význam a inspirovaly ji ve své tvorbě.

Třetí výstava, Plastika drobná a drobnější: Josef Václav Škoda, kurátorů Kateřiny Křížkovské a Jana Florentýna Báchora, přináší průřez drobnou plastikou sochaře Josefa Škody z let 20. až 40. století. Výstava ukazuje Škodovy práce vytvořené z různých materiálů, jako jsou kámen, bronz, cín, dřevo, terakota, vápenec či sádra, společně s jeho kresbami. Tato výstava navazuje na předešlý výstavní projekt v Galerii Vladimíra Preclíka GMU – Stopy z bronzu a kamene: Josef Václav Škoda –, zaměřený na sochařovy klíčové realizace ve veřejném prostoru města Hradce Králové a jeho okolí.

Vernisáž nových výstav v Galerii moderního umění v Hradci Králové tedy představuje širokou škálu děl z různých období a uměleckých směrů. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý výběr děl, které osloví jak milovníky sochařství, tak i malby či grafiky. Nezmeškejte tuto jedinečnou příležitost zhlédnout nejnovější tvorbu současných umělců i zaniklého mistra.

Vernisáže se uskuteční ve čtvrtek 15.2.2024 v 18:00



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy