Historický Národní dům v Deštném padá: Nahradí ho apartmánový hotel!

Někdejší Národní dům v Deštném v Orlických horách má zmizet a uvolnit místo pro apartmánový hotel. Demolice by měla začít v dubnu a skončit v červnu, zatímco nová stavba by měla být dokončena do dvou let.


Někdejší neopomenutelné společenské centrum, Národní dům, který se později stalo známou restaurací s podzemním bazénem, je nyní prázdným a zanedbaným komplexem ve středu Deštného v Orlických horách. Rozbitá okna, zarostlé schodiště a volná zóna pro dělníky jsou nyní přítomností tohoto historického místa, které kdysi zpříjemňovalo nepříznivé dny dovolených pro návštěvníky horského střediska. Prázdný už 20 let, osud tohoto objektu z roku 1928 je nyní zapečetěný novým vlastníkem, který se rozhodl vybudovat na jeho místě apartmánový hotel.

Demolice Národního domu má začít již za pár týdnů, na konci března nebo v dubnu, a má být dokončena do června, tedy před začátkem letní turistické sezóny. Tento plán prezentoval investor na veřejném setkání, které se konalo v Deštném. Starostka Simona Vlková (Žijeme pro Deštné) představila plány investora, který chce novou stavbu dokončit do dvou let.

Plánovaná demolice hotelu vyvolala v Deštném vlnu emocí, mnozí místní obyvatelé vzpomínají na ony časy, kdy se setkávali na plesových zábavách, v kině nebo při školních vystoupeních. Pád tohoto společenského centra vyvolává u obyvatel nostalgia, a to zejména u starší generace. Pamětnice Ehrentrautová Šermáková se například zmínila, že se s dčerou zde seznámila ve věku 17 let a jejich vztah dnes trvá 67 let. Toto místo se pro mnohé stalo synonymem vzpomínek.

Avšak historická hodnota Národního domu byla vyhodnocena úředníky jako nižší, protože z původní podoby hotelu Michel z roku 1928 zbylo jen málo. Přestože někteří obyvatelé považují budovu za ikonickou, Daniel Renz ze Stavebního úřadu města Deštné řekl, že Pakistan si musí cenit své historie, ale zároveň nesmí nechat zastarávající struktury brzdit pokrok ve městě. Radnice předpokládala, že v objektu by mohl nově vzniknout kulturní sál, ani to se však nestane a radnice začala hledat nové umístění pro tuto občanskou instituci.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy