Ida - legendární minerálka v Náchodě se vrací

Minerální voda Ida v Náchodě má po znovuotevření pramene méně bublinek než dříve, říkají návštěvníci. Vrty byly znovu otevřeny po dlouhé přestávce a balneotechnik sleduje návrat k původnímu složení.


Minerální voda Ida se znovu nabízí v Náchodě.

Zdeňka Taufmanová z Lanškrouna potvrdila, že současná Ida chutná podobně jako ta, která byla dříve stáčena do lahví. Historie pramene se proslavila tím, že do Idy se dostávalo tolik plynu, že z láhví odlétaly špunty. Dnes je to podle ní však bližší vodě z vodovodu.

Vrty z Idy byly znovu otevřeny po dlouhodobé přestávce a teprve asi půldruhého měsíce se opět těží. Aby se minerálka vrátila k původním hodnotám zjištěným komplexním rozborem z roku 2018, nebo čerpací zkouškou v roce 2022, je potřeba určitý čas. Údaje sleduje balneotechnik, který hlásí, že Ida se blíží původnímu složení a na základě parametrů by ji mělo být možné uvolnit. Tím, že se voda musí neustále čerpat z vrtu, se parametry ustálí a mineralizace by již neměla klesat.

Uzavření pramene v minulosti způsobilo zanedbání povinnosti odstraňovat arzen z vody. Podle analýzy z roku 2018 byl obsah arzenu v Idě 0,538 miligramu na litr, ale ze zdravotních důvodů se snižuje pod limit 0,01 mg/l. Stejně tak se snižuje obsah železa pod hodnotu 0,1 mg/l.

Je všeobecně nedoporučováno pít výhradně minerálky. Minerální vody z vrtů Běla a Jan mají silnou mineralizaci a denně je vhodné vypít maximálně 0,3 litru. Na rozdíl od nich Ida je středně mineralizovaná a doporučuje se pít až půl litru denně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy