Královéhradecký kraj nabízí dotace na ekologičtější topení

Královéhradecký kraj zahájil příjem žádostí o kotlíkové dotace, s rozpočtem 68 milionů korun. Dotace jsou určeny pro domácnosti s nižšími příjmy, které používají staré, nevyhovující kotle na uhlí.


Královéhradecký kraj otevřel příjem žádostí o kotlíkové dotace. Rozpočet na dotace ve výši 68 milionů korun je připaven a čeká na žadatele. Dotace jsou určeny pro domácnosti s nižšími příjmy, které se potýkají s nesplňujícími kotle na ruční přikládání na uhlí.

Podle Jitky Hejlové z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje se mezi skupiny s nižšími příjmy zpravidla řadí domácnosti složené ze starobních nebo invalidních důchodců, případně ty rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení. Pro tyto skupiny je zřízena infolinka, kde mohou získat veškeré informace v souvislosti s kotlíkovými dotacemi.

Existuje několik možností, jak mohou tito občané využít peníze z dotace. Například mohou vyměnit svůj starý kotel za moderní tepelné čerpadlo nebo kotel na peletky, které jsou ekologičtější a vyhovují potřebným emisním třídám.

V tomto kole je vyčleněno 68 milionů korun a dotační příspěvek může činit až 180 tisíc korun na tepelné čerpadlo nebo 130 tisíc korun na kotle na biomasu. Na zbytek nákladů si budou muset občané přispět sami.

Žádosti o dotaci je nutné podat elektronicky přes portál DOTIS. I když to může na první pohled vypadat složitě, zaměstnanci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje jsou připraveni poskytnout pomoc s podáním žádosti a hlavně s elektronickým podáním. Dalšími zdroji informací mohou být starostové jednotlivých měst a obcí nebo místní akční skupiny.

Pro ty, kteří by chtěli více informací nebo potřebují pomoc s podáním žádosti, je k dispozici krajská infolinka s číslem 722 960 675, otevřená od pondělí do pátku od 8:00 do 16:00 hodin.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy