Kraslice: Nádherné velikonoční díla v železnickém muzeu!

Vlastivědné muzeum v Železnici přivítalo návštěvníky s výstavou Zdobené kraslice a velikonoční pohlednice. Kromě toho, nabízí také přednášku Tradiční lidová strava a zvykosloví v období Velikonoc. Výstava je přístupná až do 5. dubna.


Vlastivědné muzeum v Železnici ožívá jarem a přivítalo návštěvníky s úsměvem na tváři a s vzrušující výstavou Zdobené kraslice, která nabízí také půvabné velikonoční pohlednice. Tato kulturní událost přitahuje pozornost místních i turistů a představuje krásnou příležitost prozkoumat rozmanité techniky zdobení kraslic a velikonočních tradic.

Pod taktovkou muzejnic Zdenky Breuerové a vedoucí Simony Hrabalové, redaktorka Vlaďka Wildová a další odborníci se podílejí na zdobení a prezentaci těchto uměleckých děl. Výstava zahrnuje kraslice z muzejního fondu, ze sbírky Muzea východních Čech v Hradci Králové, a od řady řemeslných tvůrců z regionu, kteří zhotovili kraslice za použití různých technik – voskem, slámou, batikou, vyškrabované, vrtané, malované, háčkované, drátované, šité a jiných.

Nenechte si ujít také výběr pohlednic s velikonoční tematikou z Regionálního muzea v Litomyšli a ze sbírky Bohuše Uhlířové z Ústí nad Orlicí. Srdečně zveme všechny zájemce na přednášku s promítáním na téma Tradiční lidová strava a zvykosloví v období Velikonoc, kterou v úterý 12. března od 17 hodin ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici představí PhDr. Vladimíra Jakouběová z Muzea Českého ráje v Turnově.

Na přednášce se můžete dozvědět například to, od kdy se u nás peče na Velikonoce mazanec, proč se peče beránek či ptáčci nebo co je to vrkoč a mnoho dalších zajímavých informací. Kromě toho, vedoucí Vlastivědného muzea v Železnici na Jičínsku, Simona Hrabalová, předvádí každý čtvrtek od 13 do 18 hodin až do Velikonoc zdobení madeirových kraslic.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy