Mezinárodní spolupráce ve školství a sportu

Žáci z Královéhradeckého kraje mohou získávat zkušenosti na školách v Tyrolsku díky spolupráci náměstka hejtmana Arnošta Štěpánka, který navštívil regiony Rakouska a Itálie.


Žáci z Královéhradeckého kraje budou moci získávat nové zkušenosti na školách v Tyrolsku. Náměstek hejtmana odpovědný za oblasti školství a sportu Arnošt Štěpánek podnikl pracovní cestu do Tyrolska (Rakousko) a Tridentska-Jižního Tyrolska (Itálie). Jejím cílem bylo podpořit spolupráci a partnerství středních škol z našeho kraje, které už se školami z těchto dvou středoevropských regionů spolupracují, prověřit možnosti navázání nových forem spolupráce škol a firem a navázat spolupráci mezi Královéhradeckým krajem, spolkovou zemí Tyrolsko a autonomním regionem Tridentsko-Jižní Tyrolsko.

Během své návštěvy na jihozápadě Rakouska a severu Itálie náměstek Štěpánek domlouval spolupráci mezi školami z Tyrolska a Jižního Tyrolska se školami z Královéhradeckého kraje. Hlavním bodem jednání bylo rozšíření nabídky stáží žákům z Královéhradeckého kraje a vytvoření dalších výukových možností v oblastech turistického ruchu a zdravotnictví.

V hlavním městě autonomní provincie Bolzano-Jižní Tyrolsko, Bolzanu, navštívil Štěpánek inovativní Střední technickou odbornou školu Maxe Valiera. Škola se mimo jiné zabývá vývojem a výrobou vesmírných satelitů a konstrukcí vlastního prototypu Formule 1. Pedagogicko-žákovský tým této školy přijal pozvání náměstka Štěpánka na mezinárodní kybernetické cvičení Czech Cybertron, které proběhne v dubnu na SPOŠ Dvůr Králové nad Labem.

Spolupráce při zajišťování praktických zkušeností žáků v automobilovém průmyslu byla jedním z hlavních témat setkání se zástupci autonomní provincie Bolzano odpovědnými za školství a vzdělávání v italštině a němčině, Marcem Galateem a Phillipem Achammerem. Strany jednání se shodly, že oba regiony sdílejí řadu společných výzev a příležitostí, jako je důležitost inovativního průmyslu a cestovního ruchu, který je nedílnou součástí regionální ekonomiky.

Štěpánek také navázal spolupráci se střední školou La Rosa Bianca/Weisse Rose v Cavalese, která již spolupracuje s SŠTR Nový Bydžov v rámci programu Erasmus+. Tato škola se zabývá inovativními programy v různých oblastech a netradičním vzděláváním v turistickém ruchu.

V Innsbrucku navštívil náměstek Štěpánek Akademické gymnázium Innsbruck, které se pyšní neustálým rozvíjením moderních kompetencí a přístupu ke vzdělávání, ačkoliv je datováno již do 16. století. Škola je součástí sítě UNESCO a nabízí možnost získání prestižní Evropské maturity. Žáci z Akademického gymnázia se také zúčastní Czech Cybertronu v dubnu v Královéhradeckém kraji.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy