Německý ovčák přežil otravu v zahradě

Na Slezském Předměstí v Hradci Králové byla v únoru nalezena zvířata, která se otrávila karbofuranem. Jednalo se o štěně německého ovčáka a čtrnáctiletou fenku. Majitelé zvířat se domáhají překvalifikování případu z přestupku na trestný čin trápení zvířat.


Štěně německého ovčáka se vážně otrávilo v sobotu 24. února. Dopoledne pobíhalo za plotem u rodinného domku v Orlické ulici a patrně sežralo návnadu, kterou někdo vhodil do zahrady. Zvíře se motalo, třáslo a zvracelo, veterináři si ani nebyli jisti, zda neuhyne.

Majitel to záhy nahlásil na policii a sám požádal Státní veterinární ústav (SVÚ), aby analyzoval vzorek zvratků. O výsledku informovala Česká televize. „Byl to karbofuran, což potvrdil SVÚ.

Dodal, že s další majitelkou psa, kterýho karbofuran otrávil, chtějí podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro trápení zvířat a dále pro držení drog, omamných látek a jedů. Jde o chovatelku, o níž Novinky.cz koncem února uvedly, že na Slezském Předměstí přišla o čtrnáctiletou fenku Engie. Ta z nejasných důvodů dvě hodiny po večerní procházce dostala křeče, zvracela, měla průjem, krvácela z konečníku a měla zelenou pěnu u tlamy. Ač se ji veterináři snažili zachránit, majitelka už v noci požádala, ať ji raději uspí.

I když se na sociálních sítích majitelé zvířat vzájemně varovali a psali, že otrav bylo více, nikdo další se na policii letos s takovým podezřením neobrátil. Policie se případem Suki dosud zabývá jako možným přestupkem. Na základě šetření a získaných poznatků mohou policisté přestupek překvalifikovat na trestný čin trápení zvířat, kde pachateli hrozí až tříletý trest.

Karbofuran je nervový jed. Jako insekticid se dříve používal proti škůdcům v zemědělství. Od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný, mezi lidmi však jsou dosud jeho zásoby. Jed zasahuje nervový systém, čímž ochromí dýchací ústrojí. Ve volné přírodě se objevují případy návnad kladených na vydry či lišky, hynou však po nich dravci. Reportér o psovodce, který se psy hledá v terénu otrávená zvířata.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy