Nový domov pro seniory ve Žďáru nad Orlicí

Nový domov se zvláštním režimem pro seniory vznikne ve Žďáru nad Orlicí. Královéhradecký kraj plánuje vybudovat moderní domov pro seniory, kteří potřebují neustálou péči. Nabídne 24 lůžek s širokým zázemím.


Nový domov s nepřetržitou péčí o seniory vznikne ve Žďáru nad Orlicí

Na Žďársku přibude v blízké době další moderní zařízení pro seniory. Královéhradecký kraj se totiž chystá vybudovat nový domov se zvláštním režimem pro seniory ve Žďáru nad Orlicí. Nabídne až 24 lůžek a stát se tak důležitým zázemím pro regionálně fungující Domovy na Orlici.

Projekt vznikne za přispění kraje, který nechává zpracovat projektovou dokumentaci pro výstavbu. Ta zahrne i návrh interiéru za přibližně pět milionů korun bez DPH. Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro sociální oblast, zasadila tento krok do širšího kontextu: „Výstavba nových domovů pro seniory, jejichž zdravotní stav vyžaduje pravidelnou, či nepřetržitou péči, je vzhledem ke stárnutí populace nezbytná. Připravovaný domov ve Žďáru nad Orlicí bude svým charakterem připomínat rodinné bydlení a umožní klientům plnohodnotný život.'

Nový domov ve Žďáru bude mít kapacitu 24 lůžek, poskytne zázemí pro 13členný personál a rozdělí se do tří menších domácností. K dispozici bude i společný prostor pro setkávání a navzájem propojený objekt. Pokoje budou jedno- nebo dvoulůžkové a vždy vybavené vlastní koupelnou a toaletou. Součástí každé domácnosti bude také společná obytná místnost s kuchyňským koutem a přímým vstupem do zahrady či na terasu.

Funkce domova nezůstane pouze u základního ubytování a stravování. Nabídne i bezbariérový přístup, pokročilou techniku pro monitorování pádů a odchodů z pokoje, osvětlená vodicí madla na chodbách a další prvky zajišťující bezpečnost ubytovaných seniorů. V neposlední řadě nebude chybět ani moderní energetické řešení - představují ho tepelná čerpadla, fotovoltaika či rekuperační systém. K tomu se vyjadřuje Pavel Bulíček, první náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT: „Novostavba bude splňovat přísná kritéria pro dosahování energetických úspor při provozu.'

Společné prostory nového domova nabídnou klientům, mimo jiné, relaxační místnost, „vzpomínkovou“ místnost či místnost pro ruční práce, hygienické zázemí pro návštěvy, ošetřovnu a bezbariérové WC či koupelnu asistovaného mytí.

Domov bude organizačně začleněn do krajské příspěvkové organizace Domovy na Orlici, jež vznikla v roce 2021 sloučením Domova důchodců Albrechtice nad Orlicí a Domova pro seniory Borohrádek. V Borohrádku kraj následně v roce 2022 rozšířil kapacitu zařízení za téměř 80 milionů korun.

Tento krok bude mít zásadní význam pro seniory nejen ve Žďáru nad Orlicí, ale také pro širší okolí. Přinese vysoce kvalitní a přizpůsobené služby pro seniory se sníženou soběstačností, jejichž zdravotní stav vyžaduje pravidelnou (trvalou) odbornou péči. Očekává se, že takovýto domov zlepší kvalitu života svých klientů a poskytne jim potřebnou podporu ve stáří.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy