Podpora přeshraničních projektů v Česko-Polském regionu

Monitorovací výbor programu Interreg Česko-Polsko 2021-2027 podpořil projekty s účastí partnerů z Královéhradeckého kraje. Všech sedm projektů v prioritě Cestovní ruch obdrželo vysoké evropské dotace, celkem 2 370 721 eur.


Na březnovém zasedání Monitorovacího výboru programu Interreg Česko–Polsko 2021–2027, který se konal v polském lázeňském městě Kudowa-Zdrój, byly podpořeny další projekty s účastí partnerů z Královéhradeckém kraji, a to ve dvou prioritách – Cestovní ruch a Spolupráce institucí a obyvatel. V prioritě Cestovní ruch bylo podpořeno sedm projektů, z toho tři projekty se zapojením partnerů z Královéhradeckého kraje.

„Podpořeným čtyřem projektům s účastí partnerů z Královéhradeckého kraje byly již tradičně přiděleny vysoké evropské dotace – celkem 2 370 721 eur, tedy zhruba 60 milionů korun, ke kterým je ještě třeba připočíst národní dotace pro české partnery ze státního rozpočtu ČR ve výši 5 % až 10 % z celkových způsobilých výdajů projektů. Tyto projekty rozšiřují dlouhý seznam podpořených přeshraničních projektů, realizovaných v našem regionu,“ uvedl krajský radní Adam Valenta, odpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů a dotací.

Vůbec nejlepší bodové hodnocení v rámci celého česko-polského podporovaného území obdržel projekt „Mlynářovo turistické a přírodovědné putování“ (vedoucí partner – Město Špindlerův Mlýn, partneři projektu – Gmina Podgórzyn, Nadleśnictwo Śnieżka). Na české i polské straně Krkonoš navštěvují turisté většinou pouze několik málo míst, tím dochází k přetížení turistických tras k nim vedoucích, se všemi negativními důsledky.

Druhým nejlépe hodnoceným je projekt „Hrady a zámky nás spojují II“ (vedoucí partner – Dolnośląska Organizacja Turystyczna, partneři projektu – Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu, Destinační společnost Východní Čechy, Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna).

Vysoké bodové hodnocení obdržel i projekt „Broumovsko a Valbřišsko - smysluplné stezky“ (vedoucí partner – Společnost pro destinační management Broumovska, partneři projektu – Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM, Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracja Wałbrzyska).

V prioritě Spolupráce institucí a obyvatel byly podpořeny dva projekty, z toho jeden projekt se zapojením partnera z Královéhradeckého kraje. Další projekt byl podpořen jako tzv. hraniční.

Podpořen byl projekt „Zanikne komunita pod Sněžkou“ (vedoucí partner – Paměť Krkonoš, z. ú., partner projektu – Miejski Ośrodek Kultury w Kowarach). Krkonoše, a především okolí Sněžky, čelí problému masového rozvoje turismu včetně tzv. overturismu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy