Polští zemědělci blokují silnice: Protest proti Zelené dohodě a levnému dovozu z Ukrajiny

Polští zemědělci protestovali proti politice EU v zemědělství, blokovali silnice a vyjadřovali nesouhlas s nedostatečnými opatřeními vlády ohledně dovozu levných produktů z Ukrajiny. Vláda podporuje protesty a vyjednává nová obchodní pravidla s Kyjevem a ústupky z tzv. Zelené dohody s Bruselem.


V pátek 9. února došlo v celém Polsku k masivním protestům polských zemědělců, kteří blokovali silnice a vyjadřovali nesouhlas s politikou Evropské unie v zemědělství. Velká část nesouhlasu se týkala nedostatečných opatření polské vlády ohledně dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny.

Generální stávku naplánoval zemědělský odborový svaz Solidarita, který pořádal také blokaci hraničních přechodů mezi Polskem a Ukrajinou. Přestože protesty zasáhly dopravu v Náchodě na české straně hranice, nepředstavovaly přímé omezení pro českou dopravu.

Porotu říjení část zemědělců a polských politiků mířilo na eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského, kterého vyzvali k rezignaci. Ten uvedl, že se ke své budoucnosti vyjádří v příštích dnech a obhajoval se tím, že byl jediným členem Evropské komise, který se stavěl proti dovozu z Ukrajiny.

Umělý říjSledovalyče proden_ nale Protestující blokovali mimo jiné silnici mezi Varšavou a Mińskem Mazowieckim pomocí více než dvou set traktorů a dalších zemědělských strojů. Mezi protestujícími byl i Piotr Klupa, který zmiňoval problém s konkurencí z Ukrajiny a požadoval zastavení dovozu ukrajinských produktů.

Členové polské vlády projevili podporu protestujícím zemědělcům a uvedli, že vyjednávají nová obchodní pravidla s Kyjevem a ústupky z tzv. Zelené dohody s Bruselem. Ta byla zemědělci i vládou označena za likvidační.

Protesty zemědělců ovlivnily situaci nejen v Polsku, ale i v dalších evropských zemích, kde farmáři bojují proti opatřením vůči klimatickým změnám, levným dovozům a rostoucí byrokracii. Polská vláda nyní uvažuje o omezení dovozu ukrajinského cukru a drůbeže.

V rámci protestů v ostatních evropských zemích, například ve Španělsku, Itálii či Maďarsku, docházelo k blokádám ulic a demonstracím proti environmentálním pravidlům EU, daním a byrokracii. Polská vláda se v současnosti zaměřuje na vyjednání ústupků v Zelené dohodě a na vyřešení otázek dovozu zboží z Ukrajiny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy