Při opravě letohrádku Opočno přidali tajné schránky pro další generace

Oprava střechy zámeckého letohrádku v Opočně pokračuje podle plánu s očekávaným dokončením v roce 2024. Během rekonstrukce byly umístěny časové schránky s tiskovinami, informacemi o zámku a vzkazem pro budoucího správce zámku.


Oprava střechy a věže zámeckého letohrádku v Opočně probíhá podle předpokládaného plánu. Očekává se, že koncem roku 2024 budou veškeré práce dokončeny. V průběhu rekonstrukčních prací byly na opočenském letohrádku umístěny časové schránky o rozměrech 30 centimetrů, které odkazují na období, v němž byla střecha opravena.

Právě uvnitř těchto schránek naleznete vzácne kousky současného života v Opočně. „Do schránek jsme vložili různé tiskoviny, včetně Opočenských listů a aktuálních novin zakoupených v novinovém stánku,“ povídá kastelán Tomáš Kořínek. Dále lze nalézt menu z místní restaurace, brožuru o zámku, informace o současných prohlídkových trasách, cenách vstupného a dalších aktuálních součástech zámeckého života. Osobní prvek do schránek vložil i sám kastelán, který zde umístil vzkaz určený budoucímu správci zámku.

Veřejnost se měla možnost zapojit do rozhodnutí o obsahové náplni časových schránek prostřednictví dotazníku na facebookovém profilu opočenského zámku. „Zeptali jsme se lidí, co by sami do schránek umístili, pokud by měli takovou možnost,“ vysvětluje kastelán Kořínek. Po zvážení návrhů bylo rozhodnuto zařadit do schránek také flash disk s fotografiemi současného stavu zámku a zaměstnanců správy zámku.

Podle Kořínka je možné, že časové schránky budou otevřeny až v budoucnu, a to konkrétně až při další rekonstrukci střechy. „Věžička letohrádku je nyní opravena a očekáváme, že vydrží dlouho,“ komentuje Kořínek. A jak dlouho střecha vydrží? „Smrkový šindel, který jsme na střeše měli předtím, nahradíme nově modřínovým, který by měl vydržet výrazně déle. Předpokládáme proto, že další oprava nastane třeba až za 100 let,“ dodává s úsměvem kastelán.

Opočenský zámek je unikátní historickou památkou, která je významnou součástí kulturního dědictví regionu. Své jedinečné postavení si získal díky zachování historické podoby po dobu pěti století. Tato obnova představuje další kapitolu v jeho dlouhé historii.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy