Rekonstrukce Valdštejnského zámku v Jičíně

Valdštejnský zámek v Jičíně čeká rozsáhlá rekonstrukce, zahrnující novou expozici připomínající výbuch z 1620. Plány zahrnují modernizaci vytápění, parket, omítek a přednáškového sálu.


Střední část Valdštejnského zámku se brzy dočká rozsáhlých oprav, které potěší nejen zaměstnance a návštěvníky jičínského Regionálního muzea a galerie, ale také samotné město Jičín. Nová expozice, která bude připomínat výbuch v roce 1620, chystá řada změn. Budoucí podobě zámku vládne heslo inovace - i proto zde přibude moderní výtah či neotřelá výuka víc než valná.

Ředitel jičínského Regionálního muzea a galerie Michal Babák nám představuje současný stav expozice, který je více než „brownfield“. Díry po hmoždinkách, stopy po obrazech na zdech a kusy sádrokartonu na podlaze působí jako svědectví čekání na zásadní proměnu. Opravy by měly zahrnout i vytápění, modernizaci původních parket, rozvodů instalací či omítek. Přednáškový sál čeká zkvalitnění a muzeum získá novou pokladnu a prostory pro menší výstavy. Hlavní rekonstrukční plány ohlašují realizaci nového výtahu, který přinese bezbariérový přístup do muzea i do základní umělecké školy.

Jednou z hlavních novinek jičínského muzea bude expozice připomínající výbuch Valdštejnského paláce v roce 1620. Podle ředitele Michala Babáka se expozice bude opírat o řadu mikropříběhů, reflektující historii Jičínska - tedy nejen města, ale také celého regionu. Exponáty z muzea budou přitom sestaveny netradičním způsobem - divák se bude postupně vracet z nejnovějších období až do pravěku. Scénograficky bude výbuch Valdštejnského paláce pojat tak, že siluety výbuchu proniknou zdmi do dalších síní i do exteriéru. Naopak digitální technologie, obrazovky a mobily zde oproti současným trendům ustoupí do pozadí.

Opravy zámku, které mají trvat celkem 14 měsíců, si vyžádají investici ve výši 38,5 milionu korun. Jičínská radnice, které památka patří, zaplatí 28 milionů, zbytek přidá Královéhradecký kraj. Vznik nové expozice zařídí kraj v oddělení veřejné soutěže. Muzeum si od města zároveň pronajímá část zámeckých prostorů. Na 40% z nich bude zasaženo rekonstrukcí. Práce na zámku musejí být hotovy nejpozději na konci roku 2026.

Jičín v minulosti již investoval do oprav zámku více než 20 milionů korun. Modernizace se týkala infocentra, učeben v prvním patře a výměny oken. Již na konci letošního roku by však město mohlo rozjet další etapu - plánuje totiž úpravy obřadní síně a výstavbu nového vstupu ze zámeckých zahrad. Dostavba výtahu ale zároveň bude znamenat uzavření muzejní galerie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy