Cyklostezka Rozkoš přináší radosti i starosti

Nový cyklistický okruh se staví kolem přehrady Rozkoš. Projekt vzbuzuje obavy místních rybářů, ale také naděje na zlepšení turistických příležitostí. Dokončení stezky se očekává na podzim 2025.


Kolem přehrady Rozkoš vzniká nový cyklistický okruh, který by měl nabídnout bezpečnější jízdu pro milovníky jízdy na kole. Tento ambiciózní projekt, který je v přípravě již téměř dva desetiletí, však přináší obavy místní komunity rybářů.

Větrno v březnu hýbe vodou na Velké Jesenici. Kousek od řeky jsou vidět první stopy stavebních prací - bagry, nákladní auta a značky budoucí cyklostezky. Dokonce i spousta zdejších rybářů, kteří jsou zde téměř každý den, je překvapena rychlostí těchto změn. 'Je to trochu nepříjemné, ale chápu, že cyklostezka může být skvělá pro mnoho lidí,' říká bývalý rybář z České Skalice. Ale jak dodává, zejména místní rybáři jsou zneklidněni.

Projekt podél Rozkoše je součástí širšího úsilí Královéhradeckého kraje o zlepšení turistických příležitostí v oblasti. Plánovaná délka celkové stezky je cca 19 kilometrů, včetně rekonstrukce stávajících cest. Je to součást kladecké stezky s napojením na oblíbenou Labskou cyklostezku, která propojuje Jaroměř, Náchod a polskou Kudowu Zdrój.

Na břehu Velké Jesenice se několik rybářů shromáždilo u táboráku. Rozmlouvají o nové stezce a jak by to mohlo ovlivnit jejich oblíbené místo. 'Ze začátku jsme byli proti cyklostezce, ale po debatě jsme došli k závěru, že pro děti a vozíčkáře je cesta po silnici nebezpečná. Chtít jenom pro sebe přístup k vodě by bylo sobecké,' komentuje jeden z nich.

Ačkoli jsou někteří rybáři proti výstavbě, David Černý z Náchoda tvrdí, že se na novou stezku těší. 'Nádrž je skvělá pro koupání a stezka bude pro bruslíře a cyklisty velmi atraktivní. Může to značně oživit celou oblast,' dodává muž na cestě z práce.

Situace s výstavbou cyklostezky vyvolává hodně emocí u místních obyvatel. Nepokoj vyvolávají také obavy rybářů, že kvůli stezce by mohly být změněna pravidla rybolovu. Jak však uvedla Hana Bendová, mluvčí Povodí Labe, zdroj těchto obav není cyklostezka, ale často narušované pravidla týkající se táboreniště, krmení ryb a aut.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy