Hyenky hřivnaté: vzácný úspěch českého safari

V safari parku se radovali z porodu zvláštní hyenky. Tento úspěch ukazuje, že park funguje v ochraně druhů. Mladé hyenky jsou velké, silné a zvídavé. Český safari park chová všechny druhy hyen a má tak unikátní postavení na světové scéně.


Velmi jásání se ozývá z prostor safari parku. Zvláštní hyenka, která dorazila do České republiky v květnu roku 2023 z chovného centra v Jižní Africe, poslední neděli porodila zdravá mláďata. Vzniká zde tedy nový příběh, který prokazuje, že profese parku v ochraně druhů funguje a má smysl.

Vstupte do světa hyenek! Jejich jedineční mláďata, pokud jde o silu a pohyblivost, dokazují, že nemají obdoby mezi jinými druhy šelem. Tuto pozoruhodnou pozoruhodnost zaznamenali chovatelé safari parku krátce po narození těchto cenných tvorů.

Mladé hyenky se už v prvním týdnu života ukázaly jako velmi zvídavé a neohrožené, když se odvážily opustit svou boudu. Jejich ostražitá matka, hyenka prvorodička, však zůstává v absolutním klidu a hypervigilanci.

Ačkoli byl porod očekávaný, zůstává prostředí kolem ubikace klidné a uzavřené, s přístupem dovoleným jen velmi malé skupině lidí, aby se zajistilo pohodlí hyenky a jejích mláďat. 'O mláďata se matka stará velice pečlivě a opouští je jen výjimečně', popisuje Gabriela Linhart, zoologická pracovnice.

Rozčarování a vzrušení obklopilo chvíle, kdy jedno ze mláďat opustilo porodní boudu krátce po narození. Naštěstí ho matka rychle přenesla zpět. Nyní jsou zdravá a dobře se vyvíjejí, přesto, že stále vystavují svou zvídavost tím, že občas opouštějí boudu na chvíli.

'Mláďata hyenek jsou velká, silná a dobře vyvinutá ve srovnání s mláďaty ostatních šelem,' dodává zoolog Linhartová. Za toto dosvědčení zdraví a síly mláďat lze poděkovat mimo jiné odborníkům na výživu zvířat, kteří sestavili speciální jídelníček šité na míru pro každé z našich zvířat.

Důležité je zdůraznit, že počet zoologických zahrad, které chovají hyenky, je menší než deset a jen málo z nich dosáhlo úspěchu v rozmnožování. To dělá tento výsledek ještě významnějším. Hyenky živí se nejspíš jen dvěma druhy termitů, což pro odborníky na výživu zvířat představovalo zvláštní výzvu.

Český safari park nyní chová všechny druhy hyen, čímž získává unikátní postavení na světové scéně. Je tedy jasně vidět, že ochrana druhů představuje pro tento park klíčovou prioritu. A právě tato snaha se ukazuje být velmi úspěšná, jak dokazuje vzácný případ hyenky, která porodila mláďata.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy