Noční jezdci ovládli náměstí

Skupina autorů s tuningovými automobily v Jičíně pronikla do historického centra města a vzbudila půl města. Místní kritizují policii za nezasáhnutí. Městská policie dokumentovala přestupky a předala je přestupkové komisi. Oprava dlažby náměstí bude stát 20 000 Kč.


V nedávné události v Jičíně spustila skupina tuningových aut, která v noci pronikla do historického centra města a vzbudila půl města, bouři kritiky na sociálních sítích. Lokální obyvatelé vyjadřují zklamání nad tím, jaká policie nezasáhla, i přestože se nachází nedaleko.

Podle zveřejněných informací zaregistrovali městští strážníci první informaci od státní policie v neděli v 0:50, kdy oznámila, že se k městu blíží kolona až 50 osobních aut od Mladé Boleslavi a jedná se o tuningový sraz. Strážníci na kamerách sledovali, jak auta vjíždějí na historické náměstí, zatímco státní policie svolávala své hlídky. Protože většina hlídek byla daleko od místa události, na místo byly vyslány hlídky ze Sobotky a Nové Paky.

Jakmile dorazily hlídky, poslední vozidla už opouštěla náměstí. Mluvčí hradecké policie Šárka Pišlová vysvětlila, že hodnocení incidentálního jednání na základě kamerového systému vedlo ke spolupráci s městskou policií a rozhodnutí o vyřízení přestupkového řízení na správním orgánu.

I když bylo zdůvodněno, že jedna hlídka policie a jedna hlídka strážníků by v danou chvíli pravděpodobně nic nevyřešila, místní obyvatelé si stěžují na neschopnost zabránit incidentu. Vladimír Šturma, majitel jičínské taxislužby, říká, že pokud by se strážníci ukázali hned po příjezdu aut, pravděpodobně by se tato událost nestala. Někteří obyvatelé upozorňují na to, že přítomnost policie by zabránila ve vzbuzení spánku dětí, které následně měly problémy usnout.

Městská policie následně dokumentovala přestupky spojené s rušením nočního klidu a předala je přestupkové komisi. Kromě vzniklé škody na dlažbě náměstí se zabývají také černými stopami pneumatik, které na dlažbě zůstaly. Registrační značky aut jsou známy.'

Dlažbu bude čistit specializovaná firma, celkové náklady na opravu se odhadují na 20 tisíc korun, které bude město požadovat jako náhradu škody. Místostarosta Jičína Petr Hamáček (KDU-ČSL) uvedl, že vše závisí na větší velikosti škody, která už by se řešila policií jako trestný čin.

Policie vyzývá svědky incidentu, aby poskytli záběry či fotografie z místa činu, na kterých by bylo možné identifikovat viníky. Jak uvedla mluvčí policie Magdaléna Vlčková, pokuty hrozí pachatelům ve správním řízení, přičemž vše budou řešit ve spolupráci s kolegy z jičínské městské policie.

Noční zábava na náměstí trvala asi půl hodiny a je pravděpodobné, že za organizací stojí skupina Prague-Brikule. Ta údajně pořádá takové akce nárazově, se šířením informací jen krátce před jejich začátkem. V neděli ráno si skupina v Praze ochočila také Nuselský most, kde rovněž nezasáhla místní policie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy