Opravený prameník opět mimo provoz

Prameník s minerální vodou Ida v Náchodě je opět mimo provoz kvůli nesprávnému složení vody. Jedná se o potenciální překážku pro plány města na využití vody v místních lázních.


Znovuobnovený prameník s minerální vodou Ida v Náchodě, který byl uzavřen před osmi lety z důvodu nadlimitního množství arzenu ve vodě, je opět mimo provoz. Ačkoli byl prameník nedávno opraven, nejnovější zkoumání vody odhaluje, že nemá svůj původní složení a chuť, kterým se pyšnila v minulosti. Toto odhalení představuje potenciální překážku pro plány města využívat vodu k léčebným účelům v místních lázních.

Podle odborníků na hydrologii se složení a chuť vody může postupem času vrátit ke svému původnímu stavu. To bude však vyžadovat odčerpání většiny povrchových zásob vody, což může znamenat dalších několik týdnů odkladu. Potíže s vodou vyplývají z dlouholetého nevyužívání prameníku a vysokých hladin podzemní vody, které vedly k nesprávnému poměru minerálů ve vodě a obsahu oxidu uhličitého.

Město Náchod plánuje, jakmile se složení vody vrátí do svého původního stavu, nabídnout minerální vodu z prameníku zdarma obyvatelům a návštěvníkům. Nové opravené lázně v Náchodě by pak měly tuto minerální vodu využívat především k koupelům. Jde o součást strategie, jak oživit obnovu místních lázní, které byly před čtvrt století prodány městu.

Minerálka Ida v minulosti tvořila dobrý obchod a reklamu pro město Náchod. Její léčebné využití bylo široké. Sloužila při léčení různých onemocnění pohybového aparátu a byla využívána také pro vnitřní očistu těla. Náchodští odborníci ale neplánují opětovné stáčení minerálky Ida kvůli nedostatečné výdatnosti vrtů. Mimo jiné je ještě neumožněný příliv vody do prameníku.

Podle místostarosty Jana Čtvrtečky bude možné otevřít prameník pro odběr vody, jakmile voda dosáhne požadovaného složení a chuti. Město si však chce být jisté, že chuť Idy bude co nejblíže k tomu, co mnozí z návštěvníků pamatují, předtím, než bude otevřena pro veřejnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy