Otevření Spolkového domu v Náchodě

V Náchodě byl otevřen Spolkový dům, navržený architektem Ladislavem Tučkem. Dům je určen pro prezentace místních spolků a služby lidem. Uvnitř naleznete velký společenský sál, pasáž spojující jednotlivé místnosti a expozice věnované architektovi Janu Letzelovi a spisovateli Josefu Škvoreckému.


V Náchodě byl slavnostně otevřen Spolkový dům, místo, které má sloužit jako plovoucí průchod pro všechny lidi. Architekt Ladislav Tuček, který stál u jeho vzniku, nás provede jeho unikátními prostory. Tuček vysvětlí, že původní konstrukce dům šla až k ulici, ale nakonec se rozhodli vytvořit na místě menší náměstí.

V doprovodu architekta jsme se přesunuli do vnitřních prostor domu. Velký společenský sál první co zaujalo naše zraky, hned po několika metrech za vchodovými dveřmi. Tento sál je srdcem domu, popisuje Tuček. Hlavním cílem bylo vytvoření místa, kde se mohou místní spolky prezentovat. Mimořádné je také obrovské okno, které propojuje interiér s exteriérem a vytváří dojem, že se ve spolkovém domě stále něco děje.

Pokračujeme přes veřejnou pasáž, která spojuje dům do jedné silné jednotky a dále vede do jednotlivých spolkových místností. Lidé, kteří se věnují svému koníčku v těchto místnostech, se zde mohou prezentovat jak veřejnosti, tak sami sobě, ujišťuje nás Tuček.

Součástí prohlídky jsou také expozice dvou významných osobností spojených s Náchodem. První z nich reprezentuje architekt Jan Letzel, uznávaný ve světě a obzvláště v Japonsku. Ve výstavní expozici naleznete i artefakty z jeho nejvýznamnějšího díla - budovy, která přežila atomový výbuch v Hirošimě.

Druhá expozice je věnována slavnému spisovateli Josefu Škvoreckému. Mimo jiné zde najdeme i jeho pracovnu z Toronta, která byla přivezena až do Čech z Kanady. Prostředí místnosti odráží atmosféru, ve které autor tvořil a je zde i jeho knižní sbírka, dodává Tuček.

Obě tyto výstavy mají samostatný vchod, takže není nutné návštěvu Spolkového domu v Náchodě sladit s jejich otevírací dobou. Nově otevřený dům tak nabízí unikátní prostor pro setkávání lidí a pořádání různých kulturních akcí.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024