Rekonstrukce mostů do Špindlu: Turisté a záchranáři trpí

Rekonstrukce mostů komplikuje dopravu do Špindlerova Mlýna, ovlivňuje turisty, zdravotníky i horské záchranáře. Na trase z Vrchlabí jsou zpoždění kvůli třem stavebním úsekům a semaforům. Dokončení oprav za 120 milionů korun je plánováno do konce října.


Na silnici vedoucí do Špindlerova Mlýna probíhají rozsáhlé rekonstrukční práce na třech mostech. Zvýšený provoz s nástupem teplejších měsíců v Krkonoších tak s sebou přináší zdržení pro turisty. Stavební práce, které ztěžují dopravu, se dotýkají také zdravotníků a horských záchranářů.

„Byly poruchy i v nosné konstrukci, takže jsme museli přistoupit k tomu, že mosty budou zcela nové,“ sdělil náměstek ředitele Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Koutník. Řidiči cestující z Vrchlabí musí nejprve počítat se zdržením kvůli sanaci skalního masivu. Třináctikilometrová trasa do Špindlerova Mlýna se tak kvůli třem stavebním úsekům prodlužuje.

„Cesta je čím dál delší, protože jsou tam troje semafory, které na sebe nenavazují. Teď to trvá 25 minut, někdy i půl hodiny,“ uvedla Anna Kroupová, provozní kavárny ve Špindlerově Mlýně. Jízda se místy řídí kyvadlovým systémem v jednom pruhu. Nepřetržité propojení dopravy se nedaří udržet, což způsobuje fronty i mimo dopravní špičku. „Je to kvůli špatnému signálu a rušení frekvencí. Případně budeme operativně nasazovat regulovčíky,“ vysvětlil Marek Mazura, technický dozor.

Turistů v Krkonoších, a tím i delších kolon u semaforů, přibývá už během května. „O víkendech máme obsazenost až 95 procent,“ řekl Jiří Gajdošík, provozovatel hotelu Savoy. Horská služba se zdržení obává kvůli spolupráci s pozemními posádkami zdravotníků. „Záchranářské vozidlo se může dostat maximálně na první semafor, ale dál už ne. Je to potom otázka předávání pacientů a jejich následné péče, která se může zpomalit,“ podotkl mluvčí Horské služby Krkonoše Marek Fryš. Pro horské město je klíčové, aby rekonstrukce tří mostů, které si vyžádají 120 milionů korun, byly dokončeny do zimy. Plná průjezdnost silnice je plánována na konec října.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024