Safari Park Dvůr Králové odchoval vzácné hyeny hřivnaté

Safari Park Dvůr Králové se jako první zoologická zahrada v České republice úspěšně podařilo odchovat mláďata hyenky hřivnaté, vzácný a náročný chov. Návštěvníci parku mohou nyní vidět všechny čtyři druhy hyen na jednom místě.


Tento vzácný chov je světový vzácností, jelikož se dosud podařil jen několika málo zoologickým zahradám. Významným milníkem je rovněž to, že se jedná o první takový úspěch na území České republiky.

Návštěvníci safari parku v Dvoře Králové nyní přivítají všechny čtyři druhy hyen na jediném místě na světě. Tři mláďata hyenky hřivnaté, která se narodila v parku, vypadají být silná, zdravá a neobvykle pohyblivá ve srovnání s jinými druhy šelem. Jedno z nich se dokonce ve čtyřech dnech života odvážilo opustit porodní boudu. I přes tuto aktivitu zatím mláďata s matkou zůstávají v relativním klidu.

'Pokud se odchov úspěšně podaří, bude to jeden z významných úspěchů v historii našeho parku,' uvedl ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas. 'Toto je mimořádně náročný druh k chovu a jeho úspěšný rozmnožovací proces je opravdovým triumfem našeho týmu odborníků.'

Získání hyenek hřivnatých ze specializovaného chovného centra v Jihoafrické republice byl velmi obtížný proces. Přemysl Rabas přitom strávil v JAR několik týdnů, aby získal potřebné informace a jednal o možnostech záchovného chovu v evropských zoologických zahradách. Pak měl jedinečnou příležitost osobně se zúčastnit preventivní prohlídky mláďat, která toužil získat pro safari park.

Mláďata se narodila na Květnou neděli. Těhotenství samice bylo očekávané a celý prostor byl během tohoto období upraven tak, aby byl maximálně klidný. Samice byla během porodu velmi ostražitá, ale vypadá to, že se o mláďata dobře stará.

Safari park v Dvoře Králové nyní chová všechny čtyři druhy hyen, což nemá na světě žádnou obdobu. Postupné zlepšování podmínek pro chovaná zvířata je jedním z dlouhodobých cílů parku. Dříve se na místě, kde nyní žijí hyenky, nacházela skvrnitá hyena, která se nyní přesunula do nového obrovského výběhu, jež lépe odpovídá její životní návyky. Hyenky hřivnaté jsou menší druhy šelem, pro které je současný pavilon ideální.

Hyenka hřivnatá, která pochází z polopouštních a pouštních oblastí jižní, střední a východní Afriky, se značně liší od ostatních hyen jak vzhledem, tak způsobem života. Jedná se o významného potravního specialistu, který se živí takřka výhradně všekazy a hmyzem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy