Tetín triumfuje v krajské soutěži Vesnice roku 2024

Obec Tetín vyhrála krajské kolo soutěže Vesnice roku 2024 v Královéhradeckém kraji. Porota ocenila úsilí místních obyvatel při zlepšování kvality života. Mezi dalšími oceněnými obcemi jsou Pilníkov, Světí a Hejtmánkovice. Hejtman ocenil význam komunitní činnosti. Financemi podpořeny i Albrechtice nad Orlicí, Vysokov, Nový Hrádek, Třebnouševes a Záměl. Tetín bude reprezentovat kraj v republikovém finále.


Obec Tetín se stala vítězem krajského kola prestižní soutěže Vesnice roku 2024 v Královéhradeckém kraji. Pořadatelé ocenili nejen její celek, ale i intenzivní úsilí místních obyvatel a spolků při zlepšování kvality života v obci.

Porota rozdělila rovněž řadu dalších ocenění mezi obce v regionu. Pilníkov na Trutnovsku získal Modrou stuhu za výjimečný společenský život, Světí na Hradecku pak obdrželo Fialovou stuhu za inovativní řešení. Oranžová stuha byla udělena Hejtmánkovicím na Náchodsku za efektivní spolupráci s místními zemědělskými subjekty.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček uvedl, že rozvoj regionu není jen otázkou velkých investic, ale také důležité činnosti jednotlivců a komunit ve vesnicích. 'Chci poděkovat a blahopřát všem oceněným obcím a také těm, které se dostaly mezi nejlepší,' zdůraznil.

Pět obcí obdrží Cenu hejtmana spolu s finančním příspěvkem ve výši 40 tisíc korun. Mezi oceněné patří Albrechtice nad Orlicí, Vysokov, Nový Hrádek, Třebnouševes a Záměl. Obec Vysokov si navíc zasloužila i Cenu Spolku pro obnovu venkova za příkladnou spolupráci a angažovanost v rámci regionálních iniciativ.

Podle radního pro regionální rozvoj Adama Valenty je s oceněním spojena také finanční odměna, která pomůže vítězné obci i dalším vyznamenaným při pokračujícím rozvoji jejich míst. 'Zlatá stuha přinese Tetínu nejen prestiž, ale i významnou podporu pro další projekty,' uvedl Valenta.

Soutěž Vesnice roku, pořádaná pravidelně od roku 1995, zkoumá různé aspekty života v obcích, včetně koncepčního plánování, společenského života, podnikání či péče o veřejné prostory. Republikové finále tohoto ročníku proběhne 21. září 2024 v Uherském Hradišti, kde bude Tetín reprezentovat Královéhradecký kraj.

O své místo v soutěži mohou každoročně usilovat vesnické obce do 7 500 obyvatel, které mají zpracovaný strategický dokument rozvoje obce. Více informací lze nalézt na oficiálních stránkách soutěže www.vesniceroku.cz.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024