Český turista se vážně zranil po pádu ze Sněžky

Český turista se vážně zranil po pádu z řetězové cesty na Sněžku, nejvyšší horu Krkonoš a Česka. Zachránci byli z různých záchranářských složek, včetně českých a polských týmů. Horská služba Krkonoše varuje před nebezpečím výstupů na Sněžku a zdůrazňuje důležitost vhodného vybavení a zkušeností.


Ve vážném stavu se ocitl český turista, který o víkendu spadl z řetězové cesty na Sněžce, která je nejvyšší horou Krkonoš a celého Česka. Nehoda se stala na severní straně hory v areálu Lomničky. Turista se zřejmě nedokázal udržet a zřítil se přibližně 900 metrů, což vedlo k vážným zraněním a jeho bezvědomí. Situaci potvrdila Horská služba Krkonoše na svém twitterovém účtu i redakci iDNES.cz.

Akce záchrany turisty byla zahájena ve 13:15 hodin. Spolupracovali při ní čeští i polští záchranáři, horská služba a vrtulník z Hradce Králové. Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Nováka, byl turista nalezen s pomocí vrtulníku, který jej dále s využitím lanového podvěsu transportoval na místo, kde byl ošetřen. Turistův stav byl označen za vážný, především z důvodu ztráty vědomí a podchlazení, a byl připojen na umělou plicní ventilaci.

Na místo havárie dorazil jako první záchranář horské služby ze služebny na Slezském domě. Akci následně podpořila také posádka vrtulníku LZS Hradec Králové a polská horská služba GOPR. Celkem se ve záchranné akci podílelo asi 20 záchranářů.

Horská služba Krkonoše upozorňuje turisty na nebezpečí spojené s výstupy na Sněžku a zdůrazňuje důležitost dostatečného vybavení a zkušeností. Pavel Cingr, náčelník Horské služby Krkonoše, bohužel konstatuje, že pády turistů ze Sněžky se stávají smutným koloritem hor. 'I přes veškerá upozornění, která jako Horská služba vydáváme, se neustále v našich horách pohybují turisté s nedostatečným vybavením a v důsledku podcenění zrádnosti terénu dochází ke zvažným úrazům,' uvedl Cingr.

V sobotu na Sněžku zářilo slunce a teploty dosahovaly minus čtyř stupňů Celsia. V této chvíli je vyšší část Sněžky přístupná jen pěšky, jelikož lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku je kvůli poruše motoru mimo provoz od konce ledna. Z polské strany a od Luční boudy je Sněžka přístupná pouze takzvanou řetězovou cestou, která je v zimě náročná a nebezpečná. Z české strany je přístupná od Růžové hory a od Pomezních bud.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy