Dozorci věznice Valdice obvinění z násilí

Dozorci z valdické věznice byli odsouzeni za útok na vězně, což vyvolalo kontroverzi ohledně instituce. Incidenty z roku 2020 a 2021 zahrnovaly zastrašování a týrání vězňů.


Zvláště násilně narazili dva dozorci z valdické věznice na tvrdou realitu soudní spravedlnosti. Po obvinění z útoků na vězně byli oba muži odsouzeni. Incident, který vyvolal značnou kontroverzi, poodkrývá temnou tvář instituce, která by měla být symbolem práva a pořádku.

Podle obvinění oba muži fyzicky napadli dva vězně. Tato agrese měla podle prokuratury za následek zdravotní potíže odsouzených. Mnozí z údajně napadených toto vnímají jako formu pomsty - trest za nejasné provinění. Rozsudek však stále není pravomocný a oba obvinění dozorci jsou rozhodnuti své jméno očistit.

I přesto těchto dvou bylo obviněno a posléze odsouzeno, dalších šest údajných pachatelů bylo přeřazeno k projednání mírnějšího kázeňského přestupku. Tento kurz událostí vyvolal u řady pozorovatelů otazníky. Jak je možné, že zatímco někteří jsou obviněni z nelehkých zločinů, jiní se těmto následkům vyhnou?

Incidenty, které vedly k těmto obviněním, se udály v průběhu roku 2020 a 2021. První z nich nás zavede do května 2020, kdy obvinění dozorci, při kontrole cely, údajně zastrašovali a týrali vězně. Druhý incident z března 2021 vykresluje podobnou situaci - násilí ze strany dozorců při prohlídce cely vězně.

V důsledku těchto událostí již někteří obvinění v Ústavu trestu nepracují. Pro některé z nich skončily jejich služební dráhy, zatímco pro jiné mohou být jejich profesní životy neodvratně poznamenány tímto procesem a obviněním. V projevech ostatních vězňů se opakovaně objevuje témata násilí, strachu a bezpráví.

Věznice ve Valdicích je jednou z nejstarších ve státě a těší se nezáviděníhodné pověsti. Skoro tisícovka vězňů zde denně bojuje o svou důstojnost, včetně těch, kterým byl uložen doživotní trest. Události posledních měsíců jen dokreslují obrázek místa, které se stalo synonymem pro potlačování a násilí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy