Padající letadlo poškodilo dráty, vesnice bez proudu

Práškovací letadlo způsobilo nehodu mezi vesnicemi Řehoty a Kobylice, když jeho rozmetadlo spadlo na dráty vysokého napětí. Nikdo nebyl zraněn a letadlo přistálo bez problémů.


Včera kolem poledne vystartovala jednotka profesionálních hasičů z Nového Bydžova k vyrovnání následků neobvyklé letecké události. Práškovací letadlo zamířilo do Prasku, a to konkrétně do pole mezi vesnicemi Řehoty a Kobylice. Letadlo samo o sobě přistálo bez problémů a nikdo nebyl zraněn, ale padající zařízení způsobilo poškození drátů vysokého napětí.

Hasiči z Královéhradeckého kraje poskytli podrobnosti o celém případu: 'Po přistání letadla jsme zjistili, že se jednalo o nehodu spojenou s padajícím rozmetadlem. Dráty vysokého napětí byly poškozeny a tím pádem bylo nutné událost předat policii'.

Na místě nehody zasahovala i hradecká policie, která mimo jiné provedla dechovou zkoušku u 50letého pilota letadla. 'Alkohol jsme u pilota vyloučili a na letadle nevznikla žádná škoda. Poškozeny byly pouze dráty vysokého napětí. Incident bude nadále šetřit Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,' informovala mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Velkými hrdiny této události se stali energetici, kteří neprodleně přišli na místo nehody a zabránil dalšímu poškození. 'Rozmetadlo z letadla spadlo na dva vodiče vysokého napětí a přetrhlo je. To způsobilo výpadek elektřiny pro zhruba 260 domácností. Odhadujeme, že dodávky elektrické energie se zprovozní do 17 hodin,' sdělila mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Díky rychlému zásahu jednotky profesionálních hasičů a energetiků byla situace pod kontrolou a přerušení dodávky elektřiny trvalo jen několik hodin. Událost připomíná, jak důležité je věnovat pozornost bezpečnosti při práci s leteckým zařízením a dodržovat platná pravidla a normy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy