Trutnovská nemocnice motivuje dárce plazmy

Trutnovská nemocnice motivuje dárce plazmy neobvyklým způsobem, nabízí jim zdarma jablečný štrůdl. Cílem je zvýšit počet dárců, především ve středu, kdy bývá nejnižší návštěvnost.


Podle docenta Josefa Kunčara, primáře jednotky pro transfuzní a hematologické oddělení nemocnice v Trutnově, raději učiní středu atraktivnější pro dárce plazmy. Ten je považován za nejslabší den v týdnu vzhledem k počtu lidí, kteří přijíždějí na odběr.

Každý dárce musí nejdřív projít lékařskou prohlídkou u nemocničních lékařů. Jakmile jsou zdravotníci ujištěni o jejich zdravém stavu, jsou dárci směrováni do odběrové místnosti. Senior sestra Jitka Valášková popisuje, že odběrová místnost je schopna obsluhovat až 10 lidí najednou, díky deseti odběrovým křeslům.

V případě, že se jedná o celou skupinu dárců, jako je tomu nyní, kdy jsou čtyři křesla obsazena a čekárna je plná, je vlastnictví jablečného štrúdlu považováno za příjemný bonus. Pan Petr, jeden z pravidelných dárců plazmy, který chodí na odběry zhruba jednou za měsíc již déle než 35 let, považuje poskytnutí štrúdlu za půvabné gesto, ale zdůrazňuje, že není hlavním důvodem, proč daruje krev.

Sladká odměna na konci odběru je připravována nemocnicí v místním bufetu. Zuzana, pracovnice bufetu, s úsměvem zmínila, že pro dnešní den je připraveno 60 kousků, zatímco nadšený dárce, pan Pavel, vyjádřil svou radost z obdržení dnešního bonusu po odběru.

Vedení nemocnice plánuje další lákavé překvapení pro dárce plazmy, které má být uvedeno v polovině dubna. Specifiky nového překvapení zůstávají tajemstvím, ale je jisté, že tato inovace bude dalším důkazem o úsilí Trutnovské nemocnice motivovat a odměnit dárce plazmy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy