V Úpici připravili hru věnovanou rodině Čapkových

Zaměřují se na Heleninu návštěvu Úpice v roce 1960. Představení především ukazuje život rodiny Čapkových v přelomu 19. a 20. století právě v Úpici.


Hlavně Heleninou návštěvou Úpice se zabývá představení, které se odehrálo během schůze národního výboru v roce 1960. Radní se tehdy debatovali o tom, jak přijmout tak významnou návštěvu, kterou Helena Čapková, tehdy pod jménem Palivcová, představovala.

Hlavní část představení se zaměřuje na události přelomu 19. a 20. století, období, které rodina Čapkových strávila právě v Úpici. 'Skutečně se v této hře odvíjejí opravdové momenty, které se zde v Úpici odehrály. Postavy, které v ní hrají, byly dílem skutečné historie města, jako je třeba učitel Kořízek nebo obyvatelé města, které chodily zpívat lidové písně k paní Čapkové,' popisuje ředitelka a dramaturgyně Městského kulturního střediska v Úpici, Zina Rýgrová.

Inovativní myšlenkou bylo namísto klasického představení Čapkova představit unikátní autorskou hru zaměřenou na skutečný život rodiny Čapkových. Tentokrát její hlavní postavou se stala Helena, sestra Josefa a Karla Čapkových, o níž se moc nehovoří. Tuto myšlenku přišel Hasan Zahirović, režisér z Bosny a velký znalec rodiny známých spisovatelů.

Představení se poprvé uskutečnilo dne 26. dubna večer v úpickém divadle. Následovala první repríza dne 28. dubna. Pro nadcházející divadelní rok mají ochotníci připraveno pro své diváky mnohem více, vrátí se například k představení Prodaná nevěsta, které je patrně nejúspěšnější inscenací v celé historii spolku.

'Prodaná nevěsta je naším nejčastěji hraným představením. Dosud byla inscenována přes 55krát a stále ještě není konec. V květnu budeme hrát v Poděbradech a víme, že nás čekají minimálně ještě tři až čtyři další reprízy,' říká předseda úpického spolku divadelních ochotníků, Zdeněk Vylíčil.

Spolek v současnosti čítá padesát členů, kde nejmladší herečce je 15 let, nejstaršímu členovi pak 70 let více.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024