ZPRÁVY Ekonomika Královéhradecký kraj

Atraktivní kanceláře mimo Prahu lákají do krajských měst

Regionální kancelářské trhy v Brně a Ostravě lákají investory díky nižším nákladům a vysoké kvalitě prostor. Studie společnosti Colliers ukazuje, že poptávka v těchto městech roste, například o 43 % v Brně a 127 % v Ostravě.

0

Dnes Ester Vohradská

Podvodníků na internetu narůstá

V Plzeňském kraji narůstá počet internetových podvodů, kdy oběti přicházejí o velké částky peněz. Policisté apelují na občany, aby byli při online nákupech obezřetní a důkladně ověřovali, komu posílají své peníze.

0

Dnes Lenka Hubingerová

Pokles porodnosti ovlivní světovou ekonomiku: Studie varuje před výzvami migrace

Studie v medicínském časopise The Lancet varuje před dramatickými demografickými změnami kvůli klesající porodnosti ve třech čtvrtinách zemí do 25 let. Změna může nebezpečně ovlivnit sociální, ekonomické, environmentální a geopolitické sféry.

0

Před 3 dny Adam Wágner

Bezemisní zdroje tvoří 74 % zisku Skupiny ČEZ

Skupina ČEZ získala v roce 2020 74 % zisku z jaderných a obnovitelných zdrojů, což ukazuje rostoucí tendenci v české energetice. Společnost plánuje zvýšit podíl bezemisních aktivit na EBITDA na 97 % do roku 2025

0

Před 3 dny Jiří Padevěd

Rekordní akciové indexy v USA

Ve středu americké akciové indexy rostly, mj. díky zasedání Fed. Trhy uzavřely na rekordních hodnotách, a to hlavně díky průmyslovým a finančním sektorům. Akcie společnosti Micron vzrostly o 14 %, zatímco Apple ztratil 4 % své hodnoty kvůli monopolním praktikám na trhu s mobilními telefony.

0

Před 3 dny Ester Vohradská

Snižování základních úrokových sazeb pokračuje, hypotéky zlevnějí

Centrální bankéři rozhodli o dalším snižování úrokových sazeb, což znamená levnější hypotéky pro občany a firmy. To představuje příležitost pro lidi, kteří chtějí investovat do vlastního bydlení a podporuje růst na trhu s nemovitostmi.

0

Před 3 dny Michaela Prokopová

Rekordních 10,9 milionu obyvatel - migrace táhne ČR výše

Česká republika dosahuje rekordního počtu obyvatel - 10,9 milionu, díky migraci, která vyvážila nižší porodnost a vyšší úmrtnost v roce 2023. Počet sňatků poklesl, avšak snížil se i počet rozvodů.

0

Před 4 dny Miroslav Pucholt

Výplata vkladů po krachu Sberbank

Výplata vkladů po zkrachovalé Sberbank začala 18. března 2024. Věřitelé mohou žádat o vyplacení pohledávek osobně nebo on-line. Komerční banka uvádí značný zájem. Celkem by mělo být vyplaceno zhruba 57 miliard korun pro přes 15 000 věřitelů.

0

Před týdnem Lenka Hubingerová

Úrokové sazby klesnou: ČNB zasedá, koruna čeká změnu

Dnešní zasedání bankovní rady ČNB je klíčové pro korunové investory, očekává se snížení základní úrokové sazby na 5,75%. Americká centrální banka pravděpodobně ponechá sazby beze změny.

0

Před týdnem Ester Vohradská

Bitcoin míří k novým výšinám

Bitcoin nedávno překonal historické maximum 70 000 dolarů, což vyvolává otázku, zda stojí za to investovat. Růst hodnoty má několik důvodů, jako úspěch bitcoinových ETF a rostoucí celosvětové přijetí digitálních měn.

0

Před týdnem Jiří Padevěd

Vývoj spotřeby potravin v Česku

Česká populace v letech 1950-2022 zaznamenala změny ve spotřebě potravin, s průměrnou spotřebou přes 750 kg na obyvatele za rok. Článek pojednává o vývoji spotřeby potravin v zemi, vlivu historických událostí, ekonomických faktorů a společenských trendů na něj.

0

Před týdnem Ester Vohradská

Česká inflace: Sedmá nejvyšší v EU, nižší než průměr eurozóny

Česká republika má sedmou nejnižší inflaci v EU, dle údajů Eurostatu. Meziroční inflace v únoru činila 2,2 %, což je nižší než průměr EU (2,8 %) a eurozóny (2,6 %). Hlavní faktory ovlivňující inflaci bylo zlevnění zemědělských komodit a nižší ceny potravin.

0

Před týdnem Miroslav Pucholt

Slabá koruna zdražuje dovolenou

Letošní letní dovolená bude výrazně dražší než v předchozím roce kvůli slabé české koruně, která oslabuje v důsledku agresivního snižování úrokových sazeb ČNB. Češi tak mohou očekávat vyšší náklady v zahraničí, zejména v zemích eurozóny a USA.

0

Před týdnem Miroslav Pucholt

Trh elektromobilů v USA?

Bývalý šéf Fordu, Mark Fields, varuje, že americký trh s elektromobily ztrácí optimismus a vítá realitu, s nižšími prodeji než se očekávalo. S menším zájmem o nové modely a rychle padajícími cenami, automobilky revidují plány expanze a investic. Fields zdůrazňuje narůstající konkurenci čínských výrobců elektromobilů.

0

Před týdnem Rebeka Schmidt
Studio UHK