ZPRÁVY Ekonomika Královéhradecký kraj

Podnikání v Česku zažívá v roce 2024 mimořádný růst

Meziroční nárůst nových společností činí 4 %. Na každých 10 zaniklých firem připadá 25 nových. Roste i počet živnostníků, za první tři měsíce roku jich přibylo 23 000. Firmám se daří, klesá počet bankrotů. Nejvíce nových firem vzniká v sektoru výroby a rozvodu elektřiny. Spotřebitelský optimismus roste.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Opilý řidič Škody bez přední pneu zadržen na I/16

Řidič vozu Škoda, který postrádal levou přední pneumatiku, byl zastaven policisty na silnici I/16. Po pozitivní dechové zkoušce překračující dvě promile byl zadržen a odvezen na protialkoholní stanici.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Myslivci z Královy Lhoty chrání srnčata drony

Myslivecký spolek Králova Lhota spustil kontroly polí pomocí dronu s termovizí před senosečí na ochranu srnčat ukrytých v porostech. Tento moderní přístup, umožněný díky bezplatné podpoře majitele dronu, se ukazuje jako velmi účinný a představuje příklad pro další sdružení.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Trať Hradec–Velký Osek: Červnová výluka, autobusy místo vlaků

Od 1. do 10. června bude na trati mezi Hradcem Králové a Velkým Osekem probíhat nepřetržitá výluka, informovaly České dráhy. Během tohoto období bude zajištěna náhradní autobusová doprava. Linky Z, S, R, P, C a V budou obsluhovat různé úseky trati. Cestující s platným jízdním dokladem mohou bez doplatku využít alternativní trasy přes Pardubice a Kolín.

0

Před měsícem Michaela Prokopová

Vykolejený vlak v Adršpachu způsobil krátkodobé přerušení provozu

Adršpašské skály se ve středu krátce po 18. hodině staly svědkem nehody, kdy vlak vykolejil nedaleko turistického chodníku. Nehoda se stala chvíli po uzavření skalního okruhu, který je do konce června otevřen od 8 do 18 hodin.

0

Před měsícem Rebeka Schmidt

Nová mobilní aplikace usnadní turistům cestování po Česku

Zakladatelé a autoři aplikace, společně s Asociací turistických informačních center ČR (A.T.I.C. ČR), zahajují spolupráci na projektu on-line informačního turistického centra (OITC) – mobilní aplikace, která usnadní turistům přístup k informacím o zajímavostech, událostech a službách v ČR.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt

Rekonstrukce mostů do Špindlu: Turisté a záchranáři trpí

Rekonstrukce mostů komplikuje dopravu do Špindlerova Mlýna, ovlivňuje turisty, zdravotníky i horské záchranáře. Na trase z Vrchlabí jsou zpoždění kvůli třem stavebním úsekům a semaforům. Dokončení oprav za 120 milionů korun je plánováno do konce října.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt

Červený Kostelec rozdává zdarma popelnice na třídění odpadů

Obyvatelé Červeného Kostelce mohou nyní zdarma získat popelnice na plasty, papír či bioodpad díky iniciativě radnice a starosty Tomáše Prouzy. Tento krok podporuje ekologičtější správu města a zvyšuje míru recyklace.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt

Zvýšení daně z nemovitosti v Česku až pětinásobek!

V roce 2023 se v Česku zvýšila daň z nemovitosti o průměrně 80 %. Někde však nárůst dosahuje až pětinásobku. Finanční správa zaslala nové výměry začátkem dubna. Zvýšení daně se týká všech majitelů nemovitostí a může zahrnovat místní koeficienty.

0

Před 2 měsíci Adam Wágner

Výstavba v Praskačce rozděluje obyvatele

Diskutuje se o bývalém závodišti chrtů v Praskačce, jež nyní vlastní Stock Trade Industry, která má plány na výstavbu hal a rodinných domů. Tento záměr vyvolává mezi obyvateli rozporuplné reakce, obávají se ztráty zelených ploch a zvýšené dopravy.

0

Před 2 měsíci Adam Wágner

Modernizace Trati Hradec Králové-Chlumec nad Cidlinou

Modernizace železniční trati mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou přinese dvoukolejnou trať, zvýší kapacitu a flexibilitu jízdních řádů a zkrátí cestovní dobu díky zvýšení rychlosti na 160 km/h. Práce začnou v roce 2027 a skončí v 2030.

0

Před 2 měsíci Jiří Padevěd

První elektrická sanitka v Královéhradeckém Kraji

V květnu by mohla v Královéhradeckém kraji začít jezdit první elektromobilová sanitka. Nápad přišel od zdravotníků z Hradce Králové. Ostatní kraje se k použití elektromobilů nekloní, především kvůli obavám z dlouhých dob nabíjení a omezené jízdní vzdálenosti.

0

Před 2 měsíci Ester Vohradská

Letní skipasy do Krkonoš nabízí lanovky bez omezení

Od května do října mohou držitelé nových skipasů bez omezení využívat krkonošské lanovky. Cílem je přilákat turisty i v letních měsících. V předchozím roce provozovatel SkiResort Černá hora - Pec uvedl čtyřtýdenní kartu EnjoyCard. Nově zavedená LETNÍ karta platí půl roku a je dostupná pouze online.

0

Před 2 měsíci Miroslav Pucholt

Od začátku roku poklesla výstavba bytových projektů

Český stavební sektor zažil v prvním čtvrtletí 2024 pokles produkce o 4%. Pozemní stavitelství pokleslo o 7,4% a snížil se počet nových bytových projektů o 15,1%. Tato situace je způsobena nerovnováhou na trhu a válkou na Ukrajině, která zvyšuje ceny materiálů a snižuje počet pracovníků.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt
Studio UHK